Pepeljugino maslo za Svjetski dan pozorišta

Svjetski dan teatra – 27. mart, Gradsko pozorište obilježiće u srijedu, u 20 sati, u sali Dodest igranjem predstave „Pepeljugino maslo“ u režiji Alise Stojanović i čitanjem tradicionalne poruke koju je ove godine napisao Karlos Seldran, višestruko nagrađivani kubanski pozorišni reditelj, dramaturg, dramski pedagog i univerzitetski profesor. Njegovu poruku pred početak predstave pročitaće glumac Dejan Đonović.

Пепељугино масло за Свјетски дан позоришта

Svjetski dan pozorišta proslavljaju teatarske kuće širom planete od 1962. godine. Internacionalni teatarski institut (ITI) obilježavanje ovog važnog praznika organizuje na datum kada je otvoren Teatar nacija u Parizu. Svake godine na ovaj dan pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i cjelokupna internacionalna teatarska zajednica organizuju razne aktivnosti, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv Instituta, piše pozorišna ličnost od svjetskog ugleda. Poruka se prevodi na više desetina jezika, čita pred hiljadama gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u novinama, časopisima, radio i TV stanicama na svim kontinentima.Svjetski dan pozorišta prilika je za teatarske djelatnike da podsjete javnost na snagu scenskih umjetnosti i stvaralaštva koje proizilazi iz kolektivnog kreativnog čina. Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962. godine.

Predstava „Pepeljugino maslo” nastala je prema kolumnama hrvatske dramske spisateljice Tene Štivičić. Izbor kolumni iz knjiga „Vrag ne spava“ i „Pepeljugino maslo“dramatizovala je Milica Piletić. Predstava donosi aktuelnupriču o ženama iz različitih socijalnih grupa, sredina i interesovanja, koje se sudaraju na paradoksima pitanja položaja žene u savremenom svijetu. „Pepeljugino maslo“ inicirano je vrlo slojevitim pogledom na svijet Tene Štivičić koja već dugi niz godina živi u Londonu i u kolumnama britko i duhovito posmatra (žensku) svakodnevicu. Razotkrivajući mehanizme kojima igramo dodijeljene nam uloge građana, potrošača, muškaraca i žena, Štivičić donosi rijetko britku dijagnozu paradoksa konzumerizma vremena u kojem živimo i perfidnog pritiska društvenih imperativa na ženu u svim njenim ličnim i društvenim ulogama. „Pepeljugino maslo“ angažovana je,realistična i duhovita teatarska rekonstrukcija ženske pozicije u 21. vijeku.

Igraju: Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Maja Šarenac, Ivona Čović-Jaćimović i Dejan Đonović.

Pored Alise Stojanović i Milice Piletić, u autorskoj ekipi predstave su Darko Nedeljković (scenografija), Tijana Todorović (kostimografija) i Ivan Brkljačić (muzika).

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner