ПОЧИЊЕ КОТОРСКА КОНЦЕРТНА СЕЗОНА – отварају је Мартиновић и Прокофиев

Которску Концертну Сезону, ове године ће отворити пијаниста Ратимир Мартиновић, директор КоторАрт Дон Бранкових дана музике и Дмитрии Прокофиев, вођа челиста Црногорског Симфонијског оркестра. Концерт је заказан за уторак, 20.11.2018. године са почетком у 20х у Цркви св. Духа, у Котору.

Которска Концертна Сезона постоји од школске 2015/2016 године и организује се захваљујући сарадњи музичке школе “Вида Матјан” из Котора и међународног фестивала КоторАрт. Кроз многобројне концерте и мастер цласс радионице, пружа ђацима, професорима и публици прилику да слушају и уче од највећих свијетских имена класичне музике. Самим тим, током зимског периода, школа постаје центар културних дешавања у граду и омиљено мјесто за развој идеја, разговор и дружење. До сада су Котор и школу посјетили невјероватни умјетници: Алберт Мамриев, Рита Кинка, Михајло Зурковић, Флориан Колтун, Xин Wанг, Антонио ди Цристофано, Дарко Карајић, Стефан Миленковић и многи други.

„Као и сваке године, почетак концертне сезоне везујемо за прославу дана нашег града Котора. Ове године сезону отварају пијаниста Ратимир Мартиновић и челиста Дмитрии Прокофиев који ће у овом камерном дуу извести веома интересантан програм, дјела композитора Шуберта, Шумана, Шниткеа и Шчедрина. Дмитрии Прокофиев је наступао и као солиста и у камерном ансамблу у оквиру фестивала КоторАрт али ово је први пут да ћемо имати прилике да слушамо камерни дуо овако два истакнута умјетника. Са великим задовољством позивам грађане и сву заинтересовану публику да нам се придруже у уторак, 20.11. у Котору да уживамо уз звуке клавира и виолончела. “ – истакла је Сара Лакичевић, ПР Међународног Фестивала КоторАрт.

Концертну Сезону, сада већ четврту по реду, као једну од ријетких континуираних сезона у Црној Гори, у Котору организују Међународни Фестивал КоторАрт и Школа за основно и средње музичко образовање „Вида Матјан“.

„Велико је задовољство припремати Которску Концертну сезону у сарадњи са Међународним Фестивалом КоторАрт. Оно на шта се базирамо сваке године је да умјетници који дођу у оквиру сезоне, пруже нашим ђацима семинаре, мастерцлассове и тиме заокружимо потребе, како слушатеља, тако и ђака и професора ове установе. Ове године нас очекује богата сезона која ће трајати све до јула мјесеца.“ – рекла је Лаура Јовановић, директорица ШОСМО „Вида Матјан“ из Котора.

Ратимир Мартиновић, пијаниста

Високи интелектуализам, бриљантна техника и оригиналност, истовремено суптилно лирска и моћно драматична звучања са безбројним алхемијским тонским нијансама, обезбјеђују пијанисти Ратимиру Мартиновићу посебно мјесто и статус међу умјетницима своје генерације.

Од најранијих дана бескомпромисно посвећен изврсности у музичком извођаштву, Мартиновић је прешао пут од младог талентованог пијанисте који се кроз године усавршавања у оквиру образовних институција, мајсторских курсева и концертних подијума широм планете, формирао у зрелог умјетника карактеристичног израза, профила и концепта.

Рођен у Котору, након класе Емилије Спосојевичеве, преко новосадских професора Фредерика Станковића и Арба Валдме, нашао је вишегодишњег педагога у Кемалу Гекићу, једном од највећих виртуоза данашњице. Иако репертоарски и изражајно другачијих усмјерења, Мартиновић је код Гекића учио пуних седам година на Академији уметности у Новом Саду и Флорида универзитету у Мајамију (САД).

Дипломирао је 1999. реситалом на ком је извео Бахове Голдберг варијације, Шопенове Четири баладе, Бетовенову Хаммерклавиер Сонату и Прокофјевљеву Токату. Магистрирао је 2002. диригујући и свирајући дјела Моцарта и Хајдна, уз цјеловечерњи Бахов реситал.

Свестраност и несвакидашњост умјетничке личности Ратимира Мартиновића не огледа се само у његовим репертоарским аспирацијама већ се рефлектује и у дијапазону његових дјеловања усмјерених на унапређење музичке умјетности на просторима са којих је потекао. Мартиновић је оснивач и директор једног од најугледнијих светковина умјетничке музике на простору Балкана – фестивала КоторАрт у родном граду, у оквиру ког већ 17 година гостују најзначајнија имена из свијета музике.

Штавише, фестивал често програмски реферира на бројне актуелне друштвене теме, које бивају испреплетане са музиком, творећи нова звучна свједочанства нашег доба. Мартиновић је активан и на педагошком плану – један је од најмлађих редовних професора у историји Универзитета у Новом Саду, имајући привилегију да у својој класи од своје 24. године самостално формира генерације младих пијаниста.

Дмитрии Прокофиев, челиста

Рођен је у Москви. Московски конзерваторијум је завршио 2003. године, а 2005. године постдипломске студије у класи професорке Наталије Гутман.

Побјеђивао је на омладинским међународним такмичењима (Русија, Италија, Аустрија). Побиједио је на међународном такмичењу „А. Тансман“ (Пољска, 1998). Побједник је и добитник специјалне награде телевизијског канала „Култура“ на међународном такмичењу „П.И. Чајковски“ (Русија 2002). Побједник је и добитник специјалне награде Загребачке филхармоније на међународном такмичењу А. Јанигро (Хрватска, 2008).

Од 2000. године је солиста државног камерног оркестра „Московски виртуози“ под руководством В. Спивакова.

Од 2008. године предаје виолончело на Московском државном конзерваторијуму „П.И. Чајковски“. Као солиста наступао је у многим градовима Русије и у иностранству. Соло концерте је одржао на престижним мјестима као што су Аудиториум ду Лоувре у Паризу и Рудолфинум у Прагу. Као солиста свирао је у пратњи симфонијских оркестара с диригентима И. Головчином, М. Горенштејном, В. Спиваковим, Ј. Башметом, А. Рудином, В. Пољанским, Л. Николајевом, Д. Орловом, В. Симкином, Р. Ледо (Шпанија), С. Власовом, М. Хорватом (Аустрија), Л. Корчмаром, Е. Бушковом, А. Скуљским, З. Милером (Чешка) и Г. Ринкјавичусом.

Учесник је међународних музичких фестивала међу којима су фестивал Владимира Ашкеназија (Финска), фестивал у Кројту (Њемачка), Меморијални фестивал О. Каган (Москва), фестивал „Московска јесен“, Музички фестивал у Виборгу, фестивал „Примавера цлассица“ (Москва), музички фестивал у Колмару (Француска), Пиано Фестивал у Анталији, фестивал „Децембарске вечери“ (Москва). Соло концерт који је одржао у мају 2003. године у оквиру међународног фестивала у Бергену (Норвешка) норвешка штампа је прогласила за најбољи концерт у сезони.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner