ПРВИ ФЕСТИВАЛ КЊИГА – хуманистике, културе и умјетности у Црној Гори

ПРВИ ФЕСТИВАЛ КЊИГА – хуманистике, културе и умјетности у Црној Гори – ФесК Котор (ФесКК) ПАЗИ ШТО ЧИТАШ! одржаће се у Котору од 20. до 22. децембра 2018. године, под покровитељством Општине Котор, у организацији ОЈУ „Музеји“ Котор и ЈУ Центра за културу „Никола Ђурковић“, Котор, а по лиценци издавачке куће ХЕРАеду из Београда.

Циљ Фестивала је да се скрене пажња на значај релевантних садржаја у издавачкој продукцији Црне Горе у области хуманистике, културе и умјетности и афирмише улога издаваштва у националној култури Црне Горе, као и да се укаже на глобалне трендове мултидисциплинарног приступа овим областима, истакну друштвена одговорност и етички принципи у сфери културе.

Тродневни мултимедијални програм под називом КУЛТУРНА БАШТИНА Про футуро окупиће на једном мјесту продукцију ЦАНУ и других црногорских издавача, библиотека, факултета, института, музеја, галерија…

Поред више промоција издања током сваког дана фестивала предвиђена је изложба старих и ријетких књига Музеја града Пераста (ОЈУ Музеји Котор), као и округли сто на тему Зелена култура након пројекције два америчка дугометражна документарна филма. Гост Фестивала је Удружења издавача из Сарајева (БиХ).

Први пут у Црној Гори биће награђене књиге које остварују важан научни допринос, доприносе иновативно-образовној пракси, као и вриједно репринт издање старе књиге која има обиљежја непролазне вриједности.

Фестивал се одржава од 20. до 22. децембра 2018, од 10.00 до 20.00 часова у Галерији солидарности у Старом граду, а филмови и округли сто у Кину Бока, односно мултимедијалној сали Културног центра „Никола Ђурковић“.

Свечано отварање фестивала је 20. децембра у 19.00 часова у Галерији солидарности, гдје ће се истог дана у подне отворити и Изложба старе и ријетке књиге Музеја града Пераста. Уручење признања биће трећег дана, приликом свечаног затварања Фестивала, у 19.30 часова.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner