Prvi Risanski karneval

Prvi Risanski karneval zakazan je za subotu, 22. februara 2020. sa početkom u 14 časova. Goste očekuje vesela karnevalska zabava uz brojne maske iz Risna i okoline, mažoretke, Gradsku muziku Kotor i VIS „Tetra“. Prijavljen je veliki broj grupnih i individualnih maski, tako da goste očekuje pravi defile maštovitih kreacija u ovoj prvoj risanskoj maškaradi. 

Okupljanje maski i formiranje povorke zakazano je za 13 časova na platou kod hotela „Teuta“. Svečana karnevalska povorka krenuće glavnom saobraćajnicom u 14 časova od hotela do pristaništa (nekadašnje luke) gdje će biti suđenje krivcu za sve nedaće i probleme grada. Nakon presude i spaljivanja krivca, maškaradu nastaljamo na Trgu 21. novembar (Risanska pjaca) uz dobru muziku, primorske delicije i dobar humor. Za karnevalski atmosferu tog dana podgorički muzički sastav ,,Tetra“. Za delicije zadužene su spretne ruke iz NVO Žene Risna i Perasta, Specijalne bolnice ,,Vaso Ćuković“ i Doma starih ,,Grabovac“. 

Saobraćaj glavnom saobraćajnicom od hotela „Teuta“ do raskrsnice (skretanja u luku) biće zatvoren od 14 časova do prolaska povorke. Događaj se održava u okviru programa ovogodišnjih Tradicionalnih zimskih karnevalskih svečanosti, u organizaciji Mjesne zajednice Risan, u suorganizaciji sa JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističkom organizacijom Kotor. Pokrovitelj je Opština Kotor. 

Kao najstari grad u Boki kotorskoj, Risan je oduvjek bio grad bogate tradicije, fešti i običaja. Tokom vremena, neke su se tradicije zapostavile, a nastale su i neke nove. Cilj Savjeta MZ Risan je da očuva i oživi bogatu tradiciju grada, i organizacija 1. Risanskog karnevala jeste jedan od načina na će to uraditi. Moto koji stoji iza organizacije ovog događaja je očuvanje i promovisanje naše primorske tradicije i oživljavanje duha maškarade, koje će naš grad preplaviti koloritom originalnih kostima, mediteranskim duhom i ritmom. 

Mjesna zajednica Risan planira godinu ispunjenu brojnim kulturnim događajima i manifestacijama. Ovu godinu započinjemo u duhu mediteranske tradicije fešti i maškarade – organizacijom prvog karnevala u našem drevnom Risnu. 

Dobrodošli na risanske maškare!

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner