РАГБИСТИ „У ЊЕНИМ ЦИПЕЛАМА“ (ВИДЕО)

Они су снажни, храбри и опасни на терену. Њихов позив подразумијева константу борбу, а овог октобра крећу у најважнији окршај. Двадесет три рагби репрезентативца Црне Горе ће на пар минута своје копачке замијенити розим штиклама. Питали смо се зашто и сазнали да иза свега стоји племенит разлог.

Рагби репрезентација Црне Горе дио је кампање „Покажи да ти је стало“, коју је компанија Авон посветила борби против рака дојке, у сарадњи са НВО „Здрава Дона Монтенегрина“ и уз институционалну подршку Министарства здравља. Циљ кампање је повећање свијести о важности редовних прегледа груди, јер је рак дојке изљечив уколико се открије на вријеме! Поред тога, Авон жели да укаже и на важност улоге коју мушкарци имају у животима жена, посебно када је у питању њихово здравље.

Зато у суботу 13. октобра на Тргу независности у Подгорици организују трку мушкараца „У њеним ципелама“, како би им пружили прилику да на симболичан начин покажу да им је стало, тако што ће на пар минута заиста стати у њене ципеле и истрчати симболичну трку. Трка је први догађај такве врсте икада организован у Црној Гори, а рагбисти су се међу првима одазвали на позив да буду дио овог несвакидашњег догађаја.

„Драго ми је што можемо да помогнемо и скренемо пажњу на болест која узима толико живота, који могу да буду спашени редовним контролама. Прикључили смо се кампањи како би скренули пажњу женама да воде рачуна о свом здрављу, али и како би дали примјер другим мушкарцима да им у томе помогну. Да покажу да им је стало и олакшају женама из свог окружена да брину о себи, тако што ће их подсјетити да закажу преглед, да оду код доктора са њима или им помогну у свакодневним обавезама. Да „ускачу у њихове ципеле“ чешће него иначе“, поручио је Никола Вулетић, предсједник Рагби савеза Црне Горе који ће у суботу трчати са својим тимом.

Уколико желите да се придружите рагбистима, пошаљите основне податке (име и број ципела) на cg.info@avon.com. Без обзира на то да ли ћете 13. октобра обути розе штикле, компанија Авон позива све да се окупе у центру Подгорице и подрже борбу против рака

„Као мушкарац који ради у претежно женској индустрији, али и као неко ко има мајку, сестре и супругу, могу да потврдим да жене често преузимају велики број обавеза, заборављајући на себе. Желимо да их у тим моментима освијестимо, укажемо на оно што је заиста важно – а то је њихово здравље. Исто тако позивамо и мушкарце да покажу да им је стало до жена које воле, до њихових мајки, супруга, сестара, другарица. Будите ту за њих, подржите их. Једноставно, олакшајте им бригу о себи. На крају, ово је порука за нашу цијелу заједницу, да се придруже програмима које се баве овом темом“, поручио је директор компаније Авон Цометицс Монтенегро Филип Поповић, који ће такође 13. октобра ускочити „у њене ципеле“.

Годишње у Црној Гори од рака дојке оболи око 350 жена, од којих свака трећа изгуби битку. Подаци показују да око 70 одсто обољелих има рани карцином дојке, који се може излијечити у већини случајева. Компанија Авон, која организује трку „У њеним ципелама“, почетком октобра – мјесеца у којем се обиљежава борба против рака дојке, донирала је Клиничком центру ултразвучни апарат за преглед груди, који ће повећати квалитет и број прегледа и пружити прецизнију дијагностику.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner