Свјетски дан позоришта за дјецу уз „Малог пирата“ и нове почасне чланове

Свјетски дан позоришта за дјецу уз „Малог пирата“ и нове почасне чланове

Градско позориште и ове године прикључиће се глобалној прослави 20. марта – Свјетског дана позоришта за дјецу и младе. У част обиљежавања овог значајног датума за театарско стваралаштво у сриједу, у 12 сати, у Великој сали КИЦ-а „Будо Томовић“ наш ансамбл извешће представу „Мали пират“, у режији Милана Караџића. Пред почетак представе глумац Жељко Цаја Радуновић прочитаће поруке које су ове године за 20. март упутиле дјевојчице Џоји (8 година) и Џождо (11 година), које похађају Кућу многости у Бранзвику (Аустралија).

У оквиру свечаности, именоваћемо и почасне чланове Градског позоришта за 2019. годину. То су: Андреј Лопичић, Јована Булатовић, Леонора Вуковић, Анђела Вујисић, Данило Перовић, Нађа Цицмил, Мартина Поподић, Реља Ровчанин и Ненад Вујасин. Нови почасни чланови овим поводом добиће мајице са логом Градског позоришта и акредитације које ће им омогућити бесплатне улазнице за све представе са нашег репертоара.

По мотивима романа Анта Станичића драматизацију „Малог пирата“ (8+) потписује Александра Гловацки. Ова авантуристичка прича, у форми мјузикла са елементима комедије и мелодраме, дешава се у 18. вијеку када су морима харали гусари. У дјелу је, између осталог, осликан живот бокешких помораца и њихови обичаји из тог времена. Поред узбудљивих и драматичних догађаја, прича шаље и снажну поруку о љубави, како према другим људима и нацијама тако и према породици. Градско позориште ову представу урадило је у копродукцији са тиватским Центром за културу. Играју: Павле Поповић, Горан Славић, Милош Кашћелан, Јелена Ђукић, Милош Пејовић, Марија Маша Лабудовић, Дубравка Дракић, Павле Илић, Сања Поповић, Бранко Илић, Марија Ђурић, Јелена Симић, Катарина Крек, Бранка Фемић-Шћекић, Омар Бајрамспахић, Иван Кашћелан; цуре са свадбе/робиње: Владана Мишевић, Миа Куч, Душица Ровчанин, Стефанија Брчић, Ђорђа Чоло, Борјана Обреновић, Јелена Кнежевић; момци са свадбе/морнари/пирати: Алекса Балевић, Филип Петровић, Антонио Гргуровић, Никола Мрваљевић, Мирко Огњановић. Уз редитеља Милана Караџића и Александру Гловацки, у ауторској екипи су и: костимографкиња Драгица Лаушевић, композиторка Ирена Поповић-Драговић, асистент композиторке Александар Завишин, кореограф Небојша Громилић, сценограф Борис Максимовић и драматуршкиња Дубравка Дракић.

Свјетски дан позоришта за дјецу и младе прославља се 20. марта широм планете под мотом „Поведите дијете у позориште данас“ који је осмислила Међународна асоцијација позоришта за дјецу и младе (АССИТЕЈ). На овај дан хиљаде позоришта и индивидуалних чланова окупљених у више од 85 националних АССИТЕЈ центара у свијету чита поруке и припрема посебне програме како би скренули пажњу шире јавности ка позоришној умјетности за дјецу и младе. Сваке године едукативном поруком, која има за циљ да укаже на важну улогу театарске умјетности у одгајању дјеце, огласи се и преśедница АССИТЕЈ-а Ивет Харди.

Од 20. марта у Градском позоришту трајаће и акција „Март за театар!“, коју реализујемо у тежњи да заједно са нашом публиком, уз квалитетне представе и велике попусте, прославимо наступајуће театарске празнике. Акција ће трајати до 27. марта и обухватиће осам представа са нашег репертоара, са попустом на улазнице који ће износити 50 одсто. Поред „Малог пирата“, у оквиру акције „Март за театар!“ публика ће моћи да види и представе: „Продавница играчака” (6+) у режији Јарослава Антоњука, „Чаробни камен” (3+) Давора Драгојевића, „Ах, шта све мора јадно дијете” (4+) Мирославе Миме Јанковић, „Љепотица и звијер“ (4+) за коју по тексту Игора Бојовића режију потписује Театар младих, „Ружно паче” (6+) у режији Јарослава Антоњука, „Сласти славе”, у режији Стефана Саблића и „Пепељугино масло” које је по тексту Тене Штивичић режирала Алиса Стојановић.

Будите уз Градско!

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner