У Краљевском позоришту Зетски дом бити одржан МИТ Фестивал 2019. године

„Svi na MIT!“ od 8. od 17. maja , poručuju svojoj publici iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom. MIT Festival do sada je imao revijalni karakter, a kroz prethodna izdanja našao je put do srca publike  pokazavši se važnim i potrebnim njoj, stvaraocima, gostima, Prijestonici Cetinje, kao i cjelokupnoj crnogorskoj kulturi.

Festival se sada uzdiže na  jedan sasvim novi nivo. Dobivši svoja tijela  institucionalizovan je , a tročlani Žiri, koji na predlog Umjetničkog vijeća (kojim rukovodi umjetnički direktor) imenuje Savjet( kojim rukovodi direktor Kraljevskog pozorišta) , dodijeliće prvi put „Balkansku caricu“, festivalsku nagradu za najbolju predstavu, nazvanu po prvoj koja je izvedena na sceni, kako piše Luka I. Milunović u knjizi „Pozorište Zetski dom, 1884 – 1896“, građevinski još nedovršenog Zetskog doma, prema istorijskoj drami knjaza Nikole I.

У Краљевском позоришту Зетски дом бити одржан МИТ Фестивал 2019. године

Žiri koji ove godine čine: Radmila Vojvodić- pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i profesorka pozorišne režije,iz Crne Gore, Nikola Ristanovski-glumac iz Makedonije i  Željko Hubač- dramski pisac iz Srbije, biraće najbolju među sedam predstava.

Nakon premijernog izvođenja produkcije Kraljevskog pozorišta „Lažna sjećanja“, autorskog projekta reditelja Pep Gatella iz Španije i crnogorskih glumaca, koja ne učestvuje u izboru za nagradu, biće prikazane predstave: „Lišće“ ( FORTeRESse Brisel, Belgija- režija Anna Romano); „U ime gospoda“ (Kosztolányi Dezső, Subotica, Srbija,autorski projekat: Andraš Urban); „Visoška hronika“ (Slovensko narodno gledališče, Ljubljana, Slovenija, režija: Jernej Lorenci);Prokleti pušači“(Slovensko narodno gledališče,Ljubljana, Slovenija,režija: Tin Grabnar); „Odbačen“ ( Prime Cut production, Belfast, Sjeverna Irska, režija: Emma Jordan);  „Katalonac“, (TEATAR&TD Zagreb, Hrvatska,režija: Ivan Penović); „Krvave svadbe“ (Grad teatar Budva, Crna Gora i Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Srbija, režija: Igor Vuk Torbica).

Kraj festivalskog programa 17.maja obilježiće koncert Stefana Milenkovića i Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Žiri će  dodijeliti  prvu “Balkansku caricu”, nagradu  za najbolju predstavu, ipak ostaje i Nagrada publike, divna praksa zasnovana na prethodnim izdanjima Festivala, kada su karte-pozorišni glasački listići na kraju svake predstave ubacivani u kutiju za pozorišne glasove. Publika, umjetnici i studenti  će učestvovati i na Okruglim stolovima pod nazivom: “Svi na MIT razgovore”!, kojima će moderirati profesor FDU Janko Ljumović.

„ Nakon izvođenja predstava, na ovogodišnjem izdanju MIT-a uvodimo jednu novinu- razgovaramo o teatru, temama,idejama,važnim fokusima za uspostavljanje kvalitenijeg društva. Zato, vidimo se na Okruglim stolovima koje organizujemo nakon izvođenja u foajeu Kraljevskog pozorišta. Dobrodošli su umjetnici, gosti Festivala, studenti I zainteresovana publika.“Svi na MIT razgovore”! „,  poručeno je iz Zetskog doma.

MIT razgovori organizovaće se nakon predstava jer teatar je mjesto na kome se sastajemo, razgovaramo, družimo i pružamo ruku jedni drugima. Akcenat ostaje na društvenom angažmanu publike koja dolazi u teatar , prevashodno na individualnom preispitivanju,  nakon čega se može mijenjati svijet oko sebe i društvo u kome živimo. Nakon Okruglih stolova Zetski dom poziva publiku na MIT druženja sloganom „Svi na MIT žurke!“ , koje će se održavati u Bifeu teatra, a u okviru kojih nastupaju: Sanja i Šule uživo, Duo Jovana Ćupić&Luka Vojvodić uživo i DJ Fikun.Predstave će počinjati u 19. 30.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner