Da li biste prepustili da autopilot vozi vaše dijete u školu?

By kristina cetkovic

2907autopilot


S
koro trećina vozača spremna je da u budućnosti u potpunosti prepusti kontrolu svog automobila računaru, ali ne i kada bi taj „samovozeći“ automobil trebalo da vozi dijete u školu.

Prva anketa sajta Insurance.com ovog tipa sprovedena je među 2.000 vozača, a 32 odsto ispitanih je odgovorilo da skoro nikada ne bi uzimali volan u ruke kada bi imali na raspolaganju automobil koji sam upravlja.

Više od polovine ispitanih (53 odsto) bi razmotrilo samovozeće modele kakvi bi mogli uskoro da stignu iz kuhinje IT giganta Googlea, a 22 odsto bi se „vrlo vjerovatno“ i odlučilo za kupovinu.

Ipak, četvrtina vozača kaže da nikada ne bi kupilo takav automobil, iako neke studije navode da bi to značajno unaprijedilo bezbjednost na putevima.

Anketa je uzela u obzir i mogućnost udesa, a na pitanje „kako biste programirali automobil u slučaju udesa: da udari (čeono) drugi automobil ili pešaka“, 79 odsto ispitanih se opredijelilo za opciju čeonog sudara.

Takođe, 76,2 odsto nikada ne bi prepustilo automobilu vožnju deteta u školu, a većina (72,7 odsto) smatra i da do 2040. godine neće biti više automobila kakve danas poznajemo.

Izvor i foto: b92.net

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!