„Krvavi Mjesec“ iznad Crne Gore

Veliki nebeski spektakl – potpuno i najduže pomračenje Mjeseca, odigrao se sinoć na nebu, a Mjesec je imao crvenu boju, zbog čega se taj fenomen naziva „krvavim Mjesecom“

Drugo pomračenje Mjeseca u ovoj godini bilo je vidljivo u velikim dijelovima Australije, Azije, Afrike, Evrope i Sjeverne Amerike. Iz Crne Gore pomračenje Mjeseca se moglo posmatrati u trajanju od gotovo pet i po sati, a totalno pomračenje je trajalo sat i 43 minuta.

Inače, pomračenje Mjeseca se događa prilikom ulaska Mjeseca u Zemljinu sijenku.

Najduže dosadašnje pomračenje Mjeseca trajalo je 6.30 sati.

Na zapadnom dijelu neba u sumrak je bila vidljiva Venera, dok su na južnom dijelu neba, nakon zalaska Sunca, vidljivi Jupiter i Saturn.

Lunar eclipse with red moon #flickr https://t.co/5RBPJWacSd #moon #lunareclipse #lunareclipse2018 #night #nightsky #nocturnal #themoon #eclipse

— Derek Keats (@dkeats) July 27, 2018

Osim potpunog pomračenja Mjeseca, sinoć su Mars i Zemlja u vrlo bliskom položaju pa su uslovi za posmatranje Marsa bili savršeni.

Takođe, Mars će se u julu u i avgustu na nebu isticati svojim sjajem i u tom razdoblju će biti i sjajniji od Jupitera pa će za to vrijeme preuzeti mjesto četvrtog najsjajnijeg objekta na nebu nakon, naravno, Sunca, Mjeseca i Venere.

http://rtcg.me/upload/boxFileData/2018/07/28/290896/novoaooaoaoaaaa.mp4 Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar