Bedemi grada Budve otvoreni za posjetu

Bedemi grada Budve otvoreni su za posjetioce od 04. juna 2020. godine. Cijena ulaznice je 2€, a u cijenu je uračunata brošura o istorijatu bedema koju zainteresovani posjetioci mogu dobiti na engleskom, ruskom, srpskom/crnogorskom jeziku. Radno vrijeme Bedema grada Budve je od 09 do 19 časova.

Budva predstavlja jedan od najstarijih urbanih centara na Jadranu, star preko 2.500 godina. Postoje indicije da je grad osnovan već od VI vijeka prije nove ere, s obzirom na materijalne ostatke kiklopskih zidina ulazne antičke kapije ili pilona. Na bedemima se iščitava više istorijskih slojeva: iz II vijeka n. e., VI vijeka, XIII vijeka i XV vijeka. Na bedemima su prisutni graditeljski slojevi iz vremena Rima, Vizantije i srednjeg vijeka kada je Mletačka oblikovala bedeme kakvi su u današnjoj formi. U cjelokupnom dvo i po milenijumskom periodu bedemi su više puta stradali od zemljotresa i ratova, a isto tako su i više puta obnavljani i rekonstruisani. I u antičkim vremenima pa kroz srednji vijek i sve do Prvog svjetskog rata kada se već razvila avijacija i dalekometno oružje, bedemi su bili ključni i najvažniji faktor sigurnosti. Inače, brojne gravire od srednjeg vijeka, a najviše u periodu Mletačke do XIX vijeka, ukazuju na stalnu transformaciju budvanskih zidina. Današnja forma bedema je završena 1459. godine u vrijeme mletačke uprave tj. rektora grada Nikole Mema. 

Za vrijeme vladavine Austrougarske monarhije takođe su vršene prepravke na zidinama Starog grada. Poseban značaj u autrougarskom periodu imala je Citadela, kao zasebno utvrđenje unutar grada, u kojoj su se, pored bunara, stambenih i vojnih djelova, nalazili tajni prolazi i skladišta za municiju. Citadela, kao poseban objekat, bila je opremljena svim što je, u slučaju opsade grada, bilo potrebno za preživljavanje. U prošlosti se tu nalazila crkva Santa Marija in Kastelo, po čemu je cio prostor bio nazvan Kašetel Svete Marije.

Na bedemima se u svrhu odbrane grada nalaze tri kule sa puškarnicama i mašikulama – otvorima koji su služili da se kroz njih na neprijateljske osvajače sipa vrelo ulje ili voda. Bastion Gradenigo, pruža se prema sjeverozapadu i najljepši je reprezent venecijanskog načina gradnje, stila i estetike iz 1498. godine, a kule Murava i Repeno mnogo su jednostavnije, graditeljski skromnije, starije od XV vijeka ili su tokom obnove poslije zemljotresa 1667. godine obnavljane s manje pažnje o njihovom izgledu. Kula Repeno pruža se prema sjeveroistoku, a kula Murava na južnu stranu grada. Po sredini zapadnog bedema postojao je još jedan bastion koji poslije pomenutog  zemljotresa nije obnovljen. 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner