Crna Gora se plasirala na UEFA eEURO

Gejming reprezentacija Crne Gore drugu godinu zaredom igraće na završnom turniru UEFA Eeuro. E-selekcija Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) i Fudbalskog saveza Crne Gore, Vučeta Šćepanović (ArtiePG) i Rade Pavićević (_r_a_d_e_) osvojili su prvo mjesto u grupi D kvalifikacija za eEURO 2021. 

Sa ukupno sedam pobjeda i remijem naći će se, 9. i 10. jula na Vembliju, u društvu 16 najboljih evropskih reprezentacija u igri Pro Evolution Soccer (PES). Žrijeb grupa na prvenstvu održaće se krajem maja.

UEFA eEURO 2021 je najprestižnije eFootball PES 2021 takmičenje u Evropi, sa nagradnim fondom od 100 hiljada eura. Deset grupa od po pet ili šest reprezentacija takmičilo se dva kruga, tokom marta i aprila u kvalifikacijama za prvenstvo. Svaka borba dvije reprezentacije sastoji se od dva 1 na 1 duela. Pobjednici svake grupe se direktno plasiraju na turnir, dok će drugoplasirane države morati da idu na doigravanje. 

Prvog mjeseca crnogorska reprezentacija izašla je kao pobjednik u sva četiri okršaja. Iako je to bio siguran znak da su blizu plasmana na prvenstvo, izvanredno pripremljeni za mečeve, Vučeta i Rade proučili su protivnike i u utakmicama drugog kruga dokazali da su najkvalitetnija ekipa u grupi, upisujući remi sa Austrijom (2:2). To je bio samo uvod u ubjedljive pobjede nad Kosovom (8:1) i Andorom (14:0). U posljednjem meču grupne faze viđena je velika borba u kojoj je naša selekcija savladala Sloveniju sa 3:2. 

Kao prvi u grupi obezbijedili su direktan plasman na Evropsko prvenstvo gdje je prošle godine crnogorska reprezentacija osvojila deveto mjesto. Ove godine nadamo se da će Vučeta, kao „povratnik“ i Rade koji prvi put učestvuje na eEURO, otići i dalje od prošlogodišnjeg uspjeha i ostvariti trijumf.

Pavićević je samouvjeren – očekivali su pobjedu u D grupi. 

„Očekivali smo prvo mjesto jer smo se veoma dobro pripremili, ali uopšte nije bilo lako.Sve su to jake reprezentacije ali smo uspjeli pa skoro dominantno da osvojimo prvo mjesto i plasiramo se direktno na Evropsko prvenstvo. Sigurno je da ćemo se do jula još bolje pripremiti a onda idemo korak po korak, zavisiće i od jačine protivnika u grupi iako tamo neće biti slabih reprezentacija. Za početak neka bude bolji plasman nego prošle godine a onda ko zna, možda i neko od prva tri mjesta“, ocijenio je Pavićević.

„Za sada top 3 izgleda jako daleko, ali nikad se ne zna, moze jedna mala Crna Gora iznenaditi mnogo veće zemlje“, rekao je Šćepanović.

Dvojac se  zahvalio Savez elektronskih sportova i predsjedniku Filip Šoću jer su kroz organizaciju mnogobrojnih turnira dali šansu gejmerima da se pokažu na evropskom i svjetskom nivou. 

„Moramo zahvaliti i Danilu Vukotiću iz FSCG i naglasiti ozbiljnost njihovog pristupa prema gejmingu“, naveli su naši momci.

PES je video igra kojom se simuliraju fudbalske utakmice a UEFA je prepoznala potencijal gejminga i od prošle godine pokrenula sjajnu priču – eEURO ili Evropsko prvenstvo u PES-u za svih 55 svojih članica. 

Vučeta Šćepanović je crnogorski prvak u PES-u a Pavićević je mjesto u reprezentaciji zaslužio pobjedom na završnom crnogorskom TOP8 turniru koji je održan u februaru, u organizaciji SESCG i FSCG a pod pokroviteljstvom UEFE. 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner