Danas je Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

Danas je Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća. Tim povodom ALFA Centar sprovodi kampanju „Pušti neka zvoni!“, koja se realizuje od 11. do 25. novembra, a koja ima za cilj da skrene pažnju na opasnost upotrebe mobilnih uređaja u vožnji, kao i da doprinese većoj opreznosti učesnika u saobraćaju, smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, povrijeđenih i poginulih na crnogorskim drumovima.

Aktivnostima ove organizacije su se pridružili i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, direktor Uprave policije Veselin Veljović i načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević, koji su podržali akciju upozoravanja vozača na opasnost korišćenja mobilnih telefona, koju je ova nevladine organizacija sprovela na putnom pravcu Podgorica – Golubovci.

Direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović je tom prilikom istakao da ta organizacija već sedmu godinu obilježava ovaj dan i da se iz godine u godinu sve više partnera pridružuje u ovakvim aktivnostima, i da kako je kazao, Crna Gora konačno počinje da shvata da je zajednički rad i trud svih relevantnih subjekata nephodan da bi se sačuvali životi na crnogorskim drumovima.

“Moramo znati da žrtve saobraćajnih nesreća nijesu samo oni poginuli i nestali u saobraćajnim nesrećama, već su to članovi i njihove uže i šire porodice i rodbine, to su očevidci, to su kolektivi, fakulteti, škole, to je cijelo društvo, to su zajednice u kojima su oni živjeli i radili i to je cijela država Moramo imati na umu da je percepcija crnogorske javnosti takva da su odgovorni za stanje u bezbjednosti saobraćaja isključivo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Uprava policije. Naglašavam da bez zajedničke sinergije svih faktora u društvu, svih aktera iz javnog, privatnog i civilnog života ne možemo sačuvati crnogorske građane. Moramo se potruditi da svoje vrijeme, znanje, sposobnosti i energiju uložimo u to da napravimo ambijent u kojem ćemo im omogućiti da dostojanstveno stare“, kazao je Dedović.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća obilježava se od 1993. godine svake treće nedjelje u novembru. Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozvala je 2005. godine sve države svijeta da obilježavaju ovaj dan sa ciljem uspomene na žrtve saobraćajnih nesreća i podizanje svijesti o bezbjednosti saobraćaja.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner