Danilovgrad dobio tri nova oslikana kontejnera

Danilovgrad je dobio tri nova kontejnera, koja su u dogovoru sa lokalnim vlastima postavljena kod novoizgrađenog dječijeg igrališta u Pažićima. Kontejnere je donirala Evropska unija u Crnoj Gori, na inicijativu četiri lokalne nevladine organizacije: Rural-Urban, Za zelenu Zetu, Savjet za implementaciju omladinske politike i Institut za socijalnu i obrazovnu politiku, koje čine Eko mrežu Danilovgrad. Kako bi se što bolje uklopili u okruženje, kontejneri su oslikani u okviru akcije „Šminkanje grada“, koju je pokrenuo Omladinski servis Danilovgrada.

Danilovgrad dobio tri nova oslikana kontejnera

„Jedna jednostavna inicijativa povezala je više partnera, kojima je iskreno stalo da njihova okolina lijepo izgleda i bude zaštićena. Drago nam je da smo dio nje i da smo bili u prilici da podržimo mlade ljude u njihovim naporima da pomognu svojoj zajednici. U ovoj priči prepliću se vrijednosti za koje se zalaže i sama Evropska unija, od zaštite životne sredine i solildarnosti, do promocije saradnje i podrške omladinskom radu“, kazala je Jelena Kulidžan iz EU info centra, koji je koordinirao ovu akciju.

Eko mreža Danilovgrad posvećena je rješavanju ekoloških problema na lokalnom nivou. Ranije su napravili Mapu deponija, organizovali akcije čišćenja, a kako je jedan od problema u Danilovgradu sakupljanje otpada, ovom inicijativom su htjeli da dodatno pomognu da grad bude čistiji. 

„Posebno smo ponosni što udruženim snagama, kroz mreže ili koalicije organizacija, znatno lakše dolazimo do ispunjenja ciljeva za opšte dobro. Novo igralište u gradu će sada i na ovaj način biti obezbjeđeno, a mališani na pravi način pokazati svoju odgovornost prema sredini u kojoj borave. Vjerujemo da smo na početku doprinosa gradu pored Zete, svjesni da sve nas čeka veliki rad kako bismo došli do onoga što ovaj kraj zaslužuje. A to je čisti i lijep Danilovgrad, a sa njim i Park prirode rijeka Zeta“, saopštio je Milan Mijajlović iz NVO Rural-Urban.  

Kontejneri su oslikani u motivima četiri godišnja doba. To su uradile lokalne umjetnice Mina Đurović, Simona Jakovljević i Tereza Živković, uz asistenciju likovnog umjetnika Bojana Matunovića,  koje je angažovao Omladinski servis Danilovgrada u okviru akcije „Šminkanje grada“. Cijeloj akciji pridružili su se mladi volonteri Omladinskog servisa. Cilj akcije, koja je organizovana uz saglasnost Ministarstva sporta i mladih i finansijsku podršku Opštine Danilovgrad, je da se javne površine u Danilovgradu “ožive” vedrim bojama, kroz umjetnički izraz mladih. 

„Na taj način šaljemo jasnu poruku da kao zajednica vrednujemo mlade talente, dajemo im prostor da promovišu i unapređuju svoj talenat. Takođe, u fokusu je i promocija vrijednosti kao što su unapređenje zajednice, zaštita životne sredine i podrška radu mladih. Sigurna sam da uvezivanje ovih vrijednosti doprinosi prosperitetu svake zajednice“, kazala je Marija Popović, administratorka Omladinskog servisa Danilovgrad pri Ministarstvu sporta i mladih.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner