Дипломатски представници десет земаља чланица ЕУ и амбасадор ЕУ у ЦГ посјетили Беране

Дипломатски представници десет земаља чланица Европске уније и амбасадор ЕУ у ЦГ Аиво Орав посјетили су Беране. На састанку са представницима Општине разговарали су о оствареном напретку, али и о изазовима са којима се суочавају у овом граду, као и о пројектима које је ЕУ финансирала. Амбасадор Орав је у изјави за медије појаснио да су редовне посјете амбасадора ЕУ црногорским општинама дио промоције ЕУ вриједности и инвестиција.

Дипломатски представници десет земаља чланица ЕУ и амбасадор ЕУ у ЦГ посјетили Беране

„Имали смо врло добар састанак са граноначелником. Постоје пар кључних ријечи које су јако важне за ЕУ, а то је борба против корупције и борба против организованог криминала и јако ми је драго што сам од предсједника општине чуо да је у Беранама нулта толеранција на корупцију“, рекао је Орав новинарима.

Предсједник Општине Драгослав Шћекић рекао је на састанаку да је поносан што Европа данас столује у Беранама, захваљујући се на посјети дипломатским представницима Велике Британије, Аустрије, Бугарске, Хрватске, Њемачке, Мађарске, Словачке, Грчке, Словеније и Италије.

„Велико ми је задовољство да је амбасадор Орав са колегама амбасадорима у Беранама. На наше велико задовољство, јер су они наши показани пријатељи, имајући у виду колико је значајних пројеката реализовано уз помоћ европских фондова и уз помоћ грађана Европске уније у Беранама. Нама је јако било значајно да можемо у једном конструктивном разговору да размијенимо мишљења и изнесемо све оне изазове са којима се сусријећемо ми као општина, као власт, свим оним потребама које су неопходне за развој града и у том правцу смо имали значајно разумијевање“, рекао је Шћекић.

Предсједник општине је подсјетио да је ЕУ у Беранама до сада уложила близу 14 милиона еура, финансирајући пројекте из области туризма, заштите животне средине, предузетништва, културе и прекограничне сарадње, помажући младе, жене и друге циљне групе.

„Ми, као општина Беране наставићемо да се понашамо одговорно и оно што је речено, корупција ће овдје бити на нултом нивоу и нећемо дозволити да буде икакавих промјена у том правцу, напротив можемо очекивати да се се унапрјеђујемо, даћемо све од себе да се овај град развија, ту очекујемо подршку и са државног нивоа“, поручио је Шћекић.

Након састанка, амбасадори ЕУ и представници Општине Беране обишли су изложбу фотографија „Црна Гора и ЕУ – партнерство које траје“. Изложба приказује резултате подршке коју ЕУ континуирано пружа Црној Гори протеклих 20 година.

„Врло ми је драго што овдје испред зграде општине можете видјети изложбу фотографија о финасијској помоћи ЕУ Црној Гори, која износи 35 милиона еура годишње. Надам се да ће та финансијска помоћ заједно са успјешним извршавањем домаћих задатака које ви у Црној Гори треба да спроведете, да ће све то заједно довести Црну Гору у ЕУ“, саопштио је Орав.

Изложба посвећена ЕУ пројектима у Црној Гори, представљена на платоу испред зграде Општине, биће отворена до 9. априла.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner