Diplomatski predstavnici deset zemalja članica EU i ambasador EU u CG posjetili Berane

Diplomatski predstavnici deset zemalja članica Evropske unije i ambasador EU u CG Aivo Orav posjetili su Berane. Na sastanku sa predstavnicima Opštine razgovarali su o ostvarenom napretku, ali i o izazovima sa kojima se suočavaju u ovom gradu, kao i o projektima koje je EU finansirala. Ambasador Orav je u izjavi za medije pojasnio da su redovne posjete ambasadora EU crnogorskim opštinama dio promocije EU vrijednosti i investicija.

Дипломатски представници десет земаља чланица ЕУ и амбасадор ЕУ у ЦГ посјетили Беране

„Imali smo vrlo dobar sastanak sa granonačelnikom. Postoje par ključnih riječi koje su jako važne za EU, a to je borba protiv korupcije i borba protiv organizovanog kriminala i jako mi je drago što sam od predsjednika opštine čuo da je u Beranama nulta tolerancija na korupciju“, rekao je Orav novinarima.

Predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić rekao je na sastanaku da je ponosan što Evropa danas stoluje u Beranama, zahvaljujući se na posjeti diplomatskim predstavnicima Velike Britanije, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Grčke, Slovenije i Italije.

„Veliko mi je zadovoljstvo da je ambasador Orav sa kolegama ambasadorima u Beranama. Na naše veliko zadovoljstvo, jer su oni naši pokazani prijatelji, imajući u vidu koliko je značajnih projekata realizovano uz pomoć evropskih fondova i uz pomoć građana Evropske unije u Beranama. Nama je jako bilo značajno da možemo u jednom konstruktivnom razgovoru da razmijenimo mišljenja i iznesemo sve one izazove sa kojima se susrijećemo mi kao opština, kao vlast, svim onim potrebama koje su neophodne za razvoj grada i u tom pravcu smo imali značajno razumijevanje“, rekao je Šćekić.

Predsjednik opštine je podsjetio da je EU u Beranama do sada uložila blizu 14 miliona eura, finansirajući projekte iz oblasti turizma, zaštite životne sredine, preduzetništva, kulture i prekogranične saradnje, pomažući mlade, žene i druge ciljne grupe.

„Mi, kao opština Berane nastavićemo da se ponašamo odgovorno i ono što je rečeno, korupcija će ovdje biti na nultom nivou i nećemo dozvoliti da bude ikakavih promjena u tom pravcu, naprotiv možemo očekivati da se se unaprjeđujemo, daćemo sve od sebe da se ovaj grad razvija, tu očekujemo podršku i sa državnog nivoa“, poručio je Šćekić.

Nakon sastanka, ambasadori EU i predstavnici Opštine Berane obišli su izložbu fotografija „Crna Gora i EU – partnerstvo koje traje“. Izložba prikazuje rezultate podrške koju EU kontinuirano pruža Crnoj Gori proteklih 20 godina.

„Vrlo mi je drago što ovdje ispred zgrade opštine možete vidjeti izložbu fotografija o finasijskoj pomoći EU Crnoj Gori, koja iznosi 35 miliona eura godišnje. Nadam se da će ta finansijska pomoć zajedno sa uspješnim izvršavanjem domaćih zadataka koje vi u Crnoj Gori treba da sprovedete, da će sve to zajedno dovesti Crnu Goru u EU“, saopštio je Orav.

Izložba posvećena EU projektima u Crnoj Gori, predstavljena na platou ispred zgrade Opštine, biće otvorena do 9. aprila.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner