Дубравки Дракић награда у Сарајеву за „Сласти славе“

Дубравка Дракић проглашена је за најбољу глумицу 23. издања Међународног фестивала малих сцена и монодрама у Сарајеву. Награда јој је припала за улогу Флоренс Фостер Џенкинс у представи „Сласти славе“, у продукцији Градског позоришта, коју је по тексту Питера Килтера, адаптирао и режирао Стефан Саблић.

– Маштовита глумачка средства која је користила Дубравка Дракић, на забаван али веома луцидан начин, а у жанру који се обраћа прије интелекту него емоцијама, производ су несумњивог глумачког дара, стрпљења и посвећености. Свака улога која подразумијева неку посебну вјештину, а нарочито умишљену, је изузетно захтјевна, а у овом случају видјели смо упечатљив примјер професионалног глумца који са сигурношћу влада фалшираним пјевањем, што је изузетно тешко, посебно на сцени гдје нема мјеста за грешке – наведено је у образложењу жирија, који су чинили редитељ Божидар Ђуровић (предсједник), редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

У такмичарском програму манифестације, поред представе Градског позоришта, била су још четири позоришна комада и четири монодраме из Русије, Србије, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ. За најбољег глумца изабран је Драган Петровић Пеле за улогу у представи „Хор бечких дечака“, док је за најбољу представу проглашен „Преображај“ у извођењу Хрватског наронднг казалишта из Мостара.

Најбоља монодрама је „Хамлетови снови“, у продукцији Ацадемиц Дреам Тхеатра.
„Сласти славе“ духовит је и дирљив комад. Говори о страсти према слави једне жене која је проглашена за најгору пјевачицу на свијету. Питер Килтер га је написао по истинитој причи о Флоренс Фостер Џенкинс, која је четрдесетих година прошлог вијека у Њујорку била омиљена музичка атракција. Прославила се оперском каријером, иако није умјела да пјева. Представа освјетљава љупку корупцију којом се Госпођа Џенкинс бавила и чаробну ријеч – мито – која јој је отварала сва врата. Ипак, прича о Флоренс Џенкинс је топла људска драма, јер су њена огромна љубав према музици и ексцентрични ентузијазам били толико заразни да су надвладали недостатак талента.

Поред Дубравке Дракић, у представи играју Младен Нелевић, Весна Вујошевић-Лабовић/Катарина Крек, Ивана Мрваљевић и Смиљана Мартиновић/Маја Стојановић.
Избор музике потписује Стефан Саблић, костимографију Александар Ношпал, а сценографију Смиљка Шепаровић.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner