Dubravki Drakić nagrada u Sarajevu za „Slasti slave“

Dubravka Drakić proglašena je za najbolju glumicu 23. izdanja Međunarodnog festivala malih scena i monodrama u Sarajevu. Nagrada joj je pripala za ulogu Florens Foster Dženkins u predstavi „Slasti slave“, u produkciji Gradskog pozorišta, koju je po tekstu Pitera Kiltera, adaptirao i režirao Stefan Sablić.

– Maštovita glumačka sredstva koja je koristila Dubravka Drakić, na zabavan ali veoma lucidan način, a u žanru koji se obraća prije intelektu nego emocijama, proizvod su nesumnjivog glumačkog dara, strpljenja i posvećenosti. Svaka uloga koja podrazumijeva neku posebnu vještinu, a naročito umišljenu, je izuzetno zahtjevna, a u ovom slučaju vidjeli smo upečatljiv primjer profesionalnog glumca koji sa sigurnošću vlada falširanim pjevanjem, što je izuzetno teško, posebno na sceni gdje nema mjesta za greške – navedeno je u obrazloženju žirija, koji su činili reditelj Božidar Đurović (predsjednik), reditelj Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

U takmičarskom programu manifestacije, pored predstave Gradskog pozorišta, bila su još četiri pozorišna komada i četiri monodrame iz Rusije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH. Za najboljeg glumca izabran je Dragan Petrović Pele za ulogu u predstavi „Hor bečkih dečaka“, dok je za najbolju predstavu proglašen „Preobražaj“ u izvođenju Hrvatskog narondng kazališta iz Mostara.

Najbolja monodrama je „Hamletovi snovi“, u produkciji Academic Dream Theatra.
„Slasti slave“ duhovit je i dirljiv komad. Govori o strasti prema slavi jedne žene koja je proglašena za najgoru pjevačicu na svijetu. Piter Kilter ga je napisao po istinitoj priči o Florens Foster Dženkins, koja je četrdesetih godina prošlog vijeka u Njujorku bila omiljena muzička atrakcija. Proslavila se operskom karijerom, iako nije umjela da pjeva. Predstava osvjetljava ljupku korupciju kojom se Gospođa Dženkins bavila i čarobnu riječ – mito – koja joj je otvarala sva vrata. Ipak, priča o Florens Dženkins je topla ljudska drama, jer su njena ogromna ljubav prema muzici i ekscentrični entuzijazam bili toliko zarazni da su nadvladali nedostatak talenta.

Pored Dubravke Drakić, u predstavi igraju Mladen Nelević, Vesna Vujošević-Labović/Katarina Krek, Ivana Mrvaljević i Smiljana Martinović/Maja Stojanović.
Izbor muzike potpisuje Stefan Sablić, kostimografiju Aleksandar Nošpal, a scenografiju Smiljka Šeparović.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner