Foto konkurs „Prirodne ljepote sjevera Crne Gore“

Durmitor, Foto: Wikipedia

U sklopu projekta „Pospješivanje i promocija kulturno-umjetničkog stvaralaštva mladih Nikšića, Plužina, Šavnika I Žabljaka“ koji je finansijski podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore, na osnovu Javnog konkursa “Raznolikost izraza nezavisne kulturne scene”, a implementira ga NVO Umjetničko muzičko udruženje “SCENA” iz Nikšića, objavljuje se Javni poziv za učešće na Foto-konkursu “PRIRODNE LJEPOTE SJEVERA CRNE GORE” za opštine Nikšić, Plužine, Šavnik i Žabljak.

Cilj ovog Foto-konkursa je promocija prirodnih ljepota sjevernih opština Crne Gore ( Nikšić, Plužine, Šavnik i Žabljak), kao i promocija fotografije kao umjetnosti kod učenika osnovnih, srednjih škola i studenata iz pomenutih opština.

Pravo učešća Pravo učešća na konkursu imaju svi ljubitelji fotografije (učenici osnovnih, srednjih škola i studenti) sa prebivalištem ili mjestom rođenja u opštinama (Nikšić, Plužine, Šavnik i Žabljak). Učesnici konkursa mogu koristiti mobilne telefone kao i fotoaparate, i insistiraće se na originalnosti i fokusu na lokalnu sredinu (Na primjer: Prizori gradova ili sela, rijeke, jezera, planina, brda, klisura, vodopada, pašnjaka, kanjona, parkova, izvorišta, kao i flore i faune karakteristične za ove krajeve).

Od pristiglih radova, stručni projektni tim NVO „SCENE“ će odabrati 30 najboljih fotografija koje će biti izrađene u formatu 28×34cm, i organizovati
putujuće Foto izložbe u gradovima Nikšić (Narodno pozorište), Plužine (Centar za kulturu) , Šavnik (Centar za kulturu) i Žabljak (Centar za kulturu).

Pravila konkursa

Učesnici konkursa mogu poslati najviše tri fotografije na mejl adresu: nvoscenaniksic@gmail.com, najkasnije do 28.02.2019. godine do 18:00.

Uz fotografije neophodno je i dostaviti sljedeće informacije:
1. Naziv email-a „Prijava za foto konkurs Prirodne ljepote sjevera Crne Gore“
2. Ime, prezime, adresa, kontakt telefon
3. Naziv fotografije

Primljene fotografije koje ispunjavaju kriterijume će biti postavljene na Facebook stranici „Stvaralaštvo mladih Nikšića, Plužina, Šavnika i Žabljaka“ u albumu pod nazivom „Prirodne ljepote sjevera Crne Gore “ , kao i na Instagram stranici „Stvaralaštvo mladih“.

Tehnički uslovi

Originalne dimenzije dostavljenih fotografija treba da budu u što boljoj rezoluciji, jer će odabrane fotografije biti odštampane i izložene. Dozvoljene su minimalne obrade na fotografijama, kojima se ne narušava originalnost.

Organizator zadržava pravo da prihvati ili odbije fotografiju na osnovu toga da li ona odgovara temi konkursa, tehničkim i estetskim kriterijumima.

Način bodovanja

Pored tročlanog stručnog žirija, dobitnci prva tri mjesta će biti izabrani anonimnim glasanjem svih posjetilaca izložbi koji će imati priliku da anonimno u glasačku kutiju ubace svoj glas u toku trajanja izložbi, nakon čega, od 3 fotografije sa najviše glasova, stručni žiri će odabrati prvo, drugo i treće mjesto.

Nagrade

Najbolji radovi biće nagrađeni diplomama a prva tri mjesta biće nagrađena elektronskim uređajem tablet – računarima.

Organizovanje izložbi odabranih fotografija

Izložbe odabranih fotografija planirane su tokom mjeseci mart i april u gradovima Nikšić, Plužine, Šavnik i Žabljak, a o tačnim datumima izložbi učesnici koji su poslali svoje fotografije biće obaviješteni putem email-a , kao i ličnim praćenjem svih objava na facebook stranici „Stvaralaštvo mladih Nikšića, Plužina, Šavnika i Žabljaka“ kao i na instagram stranici „Stvaralaštvo mladih“ kreniranim za potrebe prezentacije projekta „Pospješivanje i promocija kulturno-umjetničkog stvaralaštva mladih Nikšića, Plužina, Šavnika I Žabljaka“.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner