Francuska podmornica na dnu mora u blizini Ade Bojane?

Borbeno plovilo sa torpednim naoružanjem na dnu mora u blizini Ade Bojane, pronašli su lokalni ribari Ivo Knežević i Fikret Dermaja prilikom lova ribe mrežama koje su se zakačile za brodsku olupinu na dubini oko šest metara. O tome su obavijestili nadležno ministarstvo direktno komunicirajući sa ministrom poljoprivrede Milutinom Simovićem, a zatim je odmah uslijedila institucionalna komunikacija sa Regionalnim ronilačkim centrom iz Bijele, nakon čega je bez birokratije i administrativnih procedura uslijedila konkretna akcija profesionalnih ronilaca RCUD-a.

Prilikom prvog ronjenja koje smo obavili između 6 i 8 sati ujutro 1.avgusta naši ronioci su ustanovili da se radi o olupini plovila dužine oko 50 metara naoružano sa četiri torpeda koja se nalaze na palubi u svojim ležištima. Predpostavljamo da se na brodu nalazi još torpednog naoružanja i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava. 

Drugog dana nakon dvočasovnog ronjenja u ranim jutarnjim časovima, kada je i jedino moguće roniti na olupini zbog talasa i morskih struja, ustanovili smo da je moguće da se radi o francuskoj podmornici tipa Fresner koja je 1915 godine nestala u blizini ušća Bojane, za koju se do sada vjerovalo da je uništena od strane austrougarskog razarača Warasdiner. Preko sto godina zatrpana u pješčanim nanosima na dnu mora konačno je otkrila svoj položaj i oblik.

Ističem da ovu olupinu plovila do sada niko nije otkrio niti je na njoj ronio i ako se duže od sto godina zna da je u blizini Ade Bojane potopljena francuska podmornica, a do tih saznanja i drugih detalja  o toj podmornici može svaki laik da dođe putem interneta kada god poželi.

Ova  olupina u daljim podvodnim istraživanjima predstavlja jednu od glavnih tačaka oslonca što se tiče hronologije predmeta iz svakodnevnog života podmorničara ili mornara iz tih vremena koja su obilježili događaji prvog svjetskog rata.  U zavisnosti od vrste naoružanja i prirode drugog tereta, tonaže i položaja, ova olupina će nam obezbijediti osnovne informacije o ratnohj istoriji i omogućiti da se bolje shvati karakter, obim i pravac pomorskih bitaka tog vremena. Zato smatram da nadležni državni organi treba da ustanove o kakvom se borbenom plovilu radi. Mi možemo da predpostavljamo.

Što se tiče špekulacija pojedinih medija i pokušaja da se ismijava ovo veoma značajno otkriće naslovom koa što je „Otkrili“ podmornicu za čiju se olupinu zna duže od jednog vijeka, pitam se, da li bi se na ovaj način neki novinar ismijavo ljudima koji su otkrili olupinu Titanik (koji je potonuo 1912 a otkriven 1985) jer se za njegovu olupinu znalo duže od 70 godina. 

Koristim priliku da poručim onima kojima je crnogorsko podmorje postalo eldorado za kojekakve pljačke, devastacije i nelegalno bogaćenje da će im se stati na put na isti način kako je to učinjeno dinamitašima uz punu uključenost NVO, i nadležnih institucija a posebno Uprave policije, zaključio je na kraju Vesko Mijajlović, direktor RCUD-a.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner