Izložba mozaika Jovana Pake Kentere pod nazivom „Petrovcu“

U utorak 26. novembra u 18 časova u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu izložbu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Budva gospodin Krsto Radović.

Izložba mozaika Jovana Pake Kentere pod nazivom „Petrovcu“

Prenosimo u cijelosti tekst iz kataloga koji potpisuje mr Lucija Đurašković:

„Sada već davno, još iz klupa budvanske Osnovne škole, otpočinje Pakino zanimanje i traganje za onim nečim umjetničkim koje će mu omogućiti da pronađe i ostvari sebe, da kroz estetske pronađe i etičke ciljeve, a samim tim i smisao… A sve ovo, ni malo slučajno, pronalazi u mozaiku, staroj likovnoj tehnici koja, kako znamo i o čemu nam svjedoči i budvanska kulturna istorija (antički i ranohrišćanski mozaici), u različitim formama traje od antike do današnjih dana. Paka svoju inspiraciju nalazi jednim dijelom u prirodi, gdje prednjači pejzaž sa primorsko-morskim motivima, figuraciji, ornamentici različite simbolike, kao i u religioznoj tematici. Svoju maštu, protkanu plemenitim emotivnim nabojem, primarno osmišljava u crtežu, te, zatim, ostvaruje ređanjem i vještim kompozicionim uklapanjem raznobojnih, prethodno obrađenih, kockica kamena, stakla, ili keramike, uglavnom sakupljenih u prirodi, a, najčešće, na skoro nestvarnim žalovima paštrovskih plaža. Kako sam ističe: „Najveći izbor najljepšeg kamena je na plaži Kamenovo na Budvanskoj rivijeri, ali cijela obala je Bogom data za pronalazak kamenčića, koji mogu biti uvršteni u raznovrsne kompozicije mozaika. Raznobojno kamenje koje je pronađeno na plaži, u prirodi, malo se dorađuje kliještima, a ako je tvrđe – uz čekić i nakovanj, no sa njim je vrlo teško slikati..” No, pred nama, ta stvaralačka težina nekako sa lakoćom nestaje, njegovi mozaici nam svojom snagom izraza dodiruju dušu, uznoseći je u neke sasvim druge, nepoznate i mistične sfere dajući kamenu jednu posve novu energetsku dimenziju, ispunjenu živim ozračjem saglasja estetsko-etičkih kategorija.“

Jovan Paka Kentera rođen je 03.07.1960. godine, sa stalnim boravkom u Svetom Stefanu. Mozaikom je iz hobija počeo da se bavi 2006. godine, a od 2010. je potpuno posvećen ovom umjetničkom pravcu. Do sada je učestvovao u velikom broju kolektivnih izlaganja, a ovo mu je jedanaesta samostalna izložba. Kroz desetogodišnji rad stvorio je više od stotinu mozaika koji su našli svoje mjesto u mnogim objektima – hotelima, restoranima i mnogobrojnim privatnim vilama. Pored toga mnogi njegovi mozaici krase znamenite manastire i crkve u Paštrovićima. Paralelno sa umjetničkim radom Jovan Kentera je pokrenuo i besplatnu školu mozaika, a novac od prodaje radova polaznika ide u humanitarne svrhe.  

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20. februara. 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner