Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма обиљежава се данас широм свијета, у знак сјећања на „Кристалну ноћ“, када је 1938. године извршен велики прогон Јевреја у нацистичкој Њемачкој.

У „Кристалној ноћи“ или, како се још назива – Ноћи погрома – њемачки нацисти су разорили, уништили и опљачкали безбројне јеврејске радње, предузећа и институције. Између осталог запаљено је више од 1000 синагога, потпуно је разорено више од 7.000 јеврејских предузећа, као и бројни јеврејски домови, болнице, школе и друге институције.

Током необузданог насиља које је уживало широку подршку свих сегмената нацистичких власти, али и обичних грађана, убијена је најмање 91 особа јеврејског поријекла, а око 30.000 је одведено у концентрационе логоре.

Централни дио погрома се догађао током ноћи 9. на 10. новембар 1938. али је у ствари он трајао више дана, почев од 7. и закључно са 13. новембром 1938. године.

Повод за погром над Јеврејима било је убиство секретара њемачке амбасаде у Паризу Ернста фон Рата, ког је убио Хершел Гринспан, чију породицу су депортовале њемачке нацистичке власти, заједно са још 15.000 пољских Јевреја.

Кристална ноћ или Ноћ погрома била је нека врста увода у потпуну трагедију јеврејског народа под нацизмом током Другог свјетског рата, када је током такозваног “коначног рјешења“ односно холокауста убијено око шест милиона Јевреја.

Процјењује се да је у Њемачкој до 1933. године живјело више од 530.000 Јевреја и била је то највећа јеврејска заједница у тадашњој Европи.

Нацистички геноцид над Јеврејима окупиране Југославије почео је септембра 1941. године.

Окупатори су поделили земљу тако да је њен највећи део припао усташкој НДХ, која је основала логоре за истребљење непожељних људи и нација у Јасеновцу и Старој Градишки. Јевреји из Срема су послани у логоре у НДХ, али и многи Јевреји из остатка Србије. Са новооснованом марионетском владом на окупираној територији (Недићева Србија), Немци су депортовали Јевреје из Баната и Београда у концентрациони логор Сајмиште код Београда. Овај логор је основан са намером да служи за истребљење заробљених Јевреја и Срба.

Од 82.500 Јевреја у Југославији 1941, крај рата је доживело само 14.000.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner