Народни музеј обиљежио Међународни дан музеја садржајним програмима

Народни музеј Црне Горе обиљежио је Међународни дан музеја – 18. мај цјелодневним садржајним програмима. Централни догађаји били су отварање двије изложбе – „Зачарани свијет Маријане и Бранимира Гушића“ и „Амбијентални украси на црногорском двору“, док су у оквиру програма „Ноћ музеја“, све музејске јединице, до поноћи, бесплатно отвориле своја врата за посјетиоце.

Народни музеј обиљежио Међународни дан музеја садржајним програмима

Изложба „Зачарани свијет Маријане и Бранимира Гушића“, у организацији Етнографског музеја Црне Горе, Завичајног музеја Никшића и Етнографског музеја из Загреба, отворена је у Црногорској галерији умјетности „Миодраг Дадо Ђурић“ на Цетињу. Изложба је посвећена познатим хрватским научницима, истраживачима и страственим планинарима, Маријани и Бранимиру Гушићу, који су поред родне Хрватске, у оквиру истраживања динарске културе, истраживали дјелове данашње Црне Горе (Дурмиторски крај, Полимље, Проклетије, Затријебач, Скадарска крајина и Бока Которска).

Отварајући изложбу, министар културе Александар Богдановић казао како данас дјелује фасцинантна способност ових двоје научника да у мултидисциплинарном раду остваре изузетне резултате, не спуштајући љествицу високих научних стандарда ни на једном пољу дјеловања, чак ни у турбулентним временима који су обиљежили прошли вијек.

„Аутоматизовани процеси данашњице подразумијевају уске специјализације, па су појаве вишедисциплинарних истраживања све рјеђе, она су начином и методологијом које су Гушићи примјењивали данас готово незамислива. Зато смо дужни да се према опусу ових двоје животних и научних сапутника, у чијој је интелектуалној радозналости било нечег од ренесансног погледа на свијет, односимо са посебним пијететом. Ми у Црној Гори поготово, јер су Гушићи наше просторе истраживали са посебним ентузијазмом, живјели свој рад са људима овог краја, пружалии бесплатну љекарску помоћ у времену када су љекари били ријетки и у развијенијим срединама, откривали и штитили културно и природно благо Црне Горе систематизованим научним радом на терену“, казао је министар Богдановић.

Директорица Народног музеја Црне Горе, др Анастазија Мирановић, нагласила је да је ово само почетак плодотворне сарадње три институције које су приредиле изложбу, као и да се њом жели приказати сегмент богатог етнографског насљеђа Црне Горе.

Отварању изложбе присуствовао је и амбасадор Републике Хрватске у Црној Гори Весељко Грубишић.

Изложба „Амбијентални украси на црногорском двору“ отворена је у Његошевој Биљарди, на којој је презентовано богато културно насљеђе похрањено у Музеју краља Николе, које се односи се на декоративне и употребне предмете који су чинили саставни дио дворског ентеријера.

Директорица Музеја краља Николе, Татијана Јовић, казала је да је на изложби представљен дио предмета богате колекције примијењене умјетности, насталих крајем XIX и почетком XX вијека, у вријеме униврезалног умјетничког правца који је тежњом за успостављање јединства живота и умјетности оставио снажан печат у промишљању и декорацији простора црногорског двора.

Народни музеј Црне Горе, поводом Међународног дана музеја, организовао је и низ пратећих програма – ликовне радионице за дјеце „Абецеда музеја“ и „Поздрав из музеја“, пројекције филма о Даду Ђурићу, као и предавање под називом „Хасенина логорашка кошуља“ о животу Хасене Терзић, која је била заточеница, између осталих, логора на Бањици и у Ревенсбруку у Њемачкој. Након предавања одржан је мини концерт на хармоници у извођењу Николе Шеваљевића.

Међународни дан музеја установио је 1977. године ICОМ (Међународни савјет за музеје), а овогодишња тема је „Музеји као средишта културе: будућност традиције“ и она наглашава важност музеја у савременом друштву које се налази пред изазовима технолошког напретка.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner