NOVI SJAJ NASLJEĐA I KAMENE PLASTIKE

U spomeničkom kompleksu Crkve Svetog Pavla ovih dana je započeto  ogledno spajanje fragmenata kamene plastike koja je dio arheološke zbirke Istorijskog muzeja Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor.

Spajanje je od važnosti u cilju njenog očuvanja i prezentacije, a radi ga Vladimir Jablanović, konzervator-restaurator  i vajar iz Kraljeva koji već dugo radi na zaštiti kulturnih dobara, čak i u spomenicima pod zaštitom UNESCO-a. Među spojenim pločama nalazi se nadgrobna ploča Nikole Bolice iz 1668. godine na kojoj piše: “Bogu najboljem i najvećem. Vječnoj uspomeni Nikole Bolice viteza. Ostatke viteza Bolice kriju ovi mramori. Bijaše ponos i slava svog naroda. Plemenito je poduzeo… djelo. Bio je čovjek velike mudrosti, pobožnosti i vjere, čime je stigao kod mletačkih plemića veliku milost i zlatan lanac za zasluge svoje. Ako se u nebesima toliko svideo zbog svojih djela, koliko i knezu, prijatelju-čitatelju, ne žali se, a doneti pobožni tamjan.”

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor krajem prošle godine okončala je reviziju Istorijskog muzeja kao svoje organizacione jedinice kojom su prvi put u istoriji popisani i obrađeni predmeti arheološke zbirke. Komisija je u okviru revizijskog postupka obradila 809 muzejskih predmeta Istorijskog muzeja (dekorativna i arhitektonska plastika, grbovi, nadgrobne ploče, cipusi, amfore), koji potiču iz perioda od antike do baroka, a nalaze se na više lokacija u Kotoru i Risnu. Za određeni broj predmeta Komisija je tokom revizijskog postupka utvrdila da pripadaju jednoj cjelini te ih grupisala i spajanje fragmenata predložila kao optimalno rješenje u cilju zaštite. 

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor ogledno spajanje kamene plastike realizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor. 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner