Обиљежен Дан оснивања Пријестонице Цетиње и додијељена Повеља „Иван Црнојевић“

Дан оснивања Пријестонице Цетиње, 4. јануар, обиљежен је данас свечаношћу у Владином дому, у току које је додијељена и Повеља „Иван Црнојевић”. Овогодишњи добитник је прослављени црногорски и свјетски рукометаш Веселин Вујовић.

Фото: Пријестоница Цетиње

Обраћајући се бројним гостима, градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан истакао је сљедеће:

„Дан оснивања Цетиња, црногорске Пријестонице, духовног, историјског и културног центра, узданице Црногораца и свих трпећих народа из нашег окружења, светионика слободе и слободне мисли, биљег је нашег трајања, који је у овој каменој долини запечатио, господар Иван Црнојевић. А послије њега, својом визијом, мишљу, дјелањем, потврдили господари Црне Горе, чије славно дјело, живи вјековима. И ми, савременици тог Цетиња које траје, ништа друго не смијемо чинити, него слиједити утабани пут чојства и јунаштва, и изнад свега, љубави према домовини.

Ниједна од ових побројаних вриједности, као што свједочите, није трајањем ограничена, јер се у сваком добу новим рухом заодјева. Тако у савремености, чојство и јунаштво нијесу ништа друго до професионализам и професионално поштење, предан рад, отвореност за друге и другачије мишљење, брига о немоћнима и онима у стању потребе, и мноштво других дјела којима је основа хуманизам, емпатија, милосрђе и доброчинство. Дакле, све оне политике у којима је средиште човјек и брига о њему.
Љубав према домовини је, с друге стране, много сложенија категорија, која на Цетињу и у временима страдања, никада није била упитна. То потврђују хумке цетињских страдалника који за слободу приложише најдрагоцјеније што су имали – своје животе. И то што је Цетиње град херој. Драги пријатељи, још овим брдима одлијежу изгнаничке тугованке, а вијек је прошао.

Европска перспектива наше државе и интеграциони процеси, обавезују нас на пажљиво промишљање о томе како да заштитимо и валоризујемо сопствену традицију и културу, а тиме и индентитет. У трагању за најадекватнијим рјешњем, Цетиње мора имати важно мјесто, јер се његов историјски значај и улога у омеђавању културног и националног идентитета не могу занемарити. Оно стоји као трансверзала која пресијеца прошлост и будућност, повезујући ондашњу и данашњу Црну Гору, чувајући у пуноћи или у најљепштим фрагментима темељне вриједности на којима почива биће овог народа.

Значај Цетиња и његових становника, зато, никада није само у осјећају узвишеног црногорства, спартанске преданости слободи или у јунаштву о којем се збори и уз гусле пјева, већ у свему овоме заједно и још у патријахалном одгоју, праведности, гордости, духовности, умности и свим врлинама и манама које могу запосјести људски дух.

Дан оснивања Цетиња, сљедствено, није само празник Цетињана и Цетињанки, него цијеле Црне Горе, јер та непрекидна линија трајања и сјећања није само наша… Дијелимо је са свим грађанима Црне Горе, без обзира на вјеру, нацију и језик. Заједно градимо нашу домовину на темељима историјске одлуке из маја 2006. и насљеђа вјекова прије тога. Патриотизам и идентитетска освијешћеност, нијесу зато питање тренутка, него потреба на којој се у континуитету мора радити.

Поштовани пријатељи,

Овом свечаношћу, поклањамо се сјенама оснивача града – господара Ивана Црнојевића и његовом дјелу, али са свијешћу да морамо дати лични допринос просперитету нашег Цетиња. Као одговорна управа желимо да се наш град развија у свим сегментима, да млади остају, запошљавају се и формирају породице на Цетињу. Желимо да нам град буде испуњен дјечјим смијехом. Свакако, свјесни смо свих проблема, имамо знања и добар мотив да их рјешавамо. Вјерујемо да и нам је славна прошлост, уз наш марљив рад и паметне одлуке, најбоља залога за будућност.

Овај Дан, драги гости, посебан је и због тога што прегаоцима, који су допринијели развоју и промоцији Цетиња, додјељујемо Повељу „Иван Црнојевић“. Задовољство ми је што ће се ове године добитницима придружити Веселин Вујовић, прослављени рукометаш и рукометни тренер, а прије свега поносни Цетињанин, ђе год да је.

Врхунски спортски резултати сврстали су Веселина Вујовића међу најбоље играче свијета, а његова посвећеност, стручност и професионални приступ у групу најцјењенијих рукометних тренера. Његова борбеност и умјешност на терену, јединствена природа, а прије свега добар одгој, увијек су упућивали на цетињску школу рукомета, на Цетиње и на оно – због чега је, између осталог, данас са нама – на часно проношење имена Цетиња и Црне Горе у свијету.

Његов рад, посвећеност и преданост спорту, енергија, приступ младим људима, саиграчима и играчима, а прије свега то што није никада заборавио свој град, иако је у многим градовима окружења и свијета, прихватан као свој, мотивисало нас је да га предложимо за награду. За њега је, као и за нас који смо остали овдје, Цетиње вјечита инспирација, дом, породица, другови из дјетињства, вољени град којем се радо враћа.

Честитам мојим суграђанима Дан оснивања града и желим им просперитетну 2019. годину.”

Фото: Wikipedia

Добитник Повеље „Иван Црнојевић“ Веселин Вујовић био је спријечен да присуствује свечаности и преузме признање, али се путем видео поруке обратио и захвалио Пријестоници и грађанима Цетиња на престижној награди.

„Драги пријатељи, жао ми је што нисам данас са вама и надам се да ћете уважити моје објашњење и моје професионалне обавезе због којих нисам могао да будем ту и примим тако престижну награду. Мислим да је љубав двосмјерна улица јер ја волим Цетиње, волим људе и сваки камен тог града и овом наградом сте доказали да ви волите и поштујете мене. Неизмјерно сам захвалан и почаствован овом наградом. Својим радом и односом према спорту трудићу се да афирмишем Цетиње и цијелу Црну Гору. Желим вам срећну Нову годину и предстојеће божићне празнике. Воли вас Веселин Вујовић”, поручио је један од најбољих рукометаша свих времена.

У име славног рукометаша Повељу „Иван Црнојевић” примио је његов брат Рајко Вујовић који је казао да ово признање представља част за цијелу породицу Вујовић.

„Хвала свима који су допринијели да ова вриједна награда пође у руке Веселина Вујовића”, поручио је он.

На свечаности у Владином дому изведен је умјетнички програм у којем су учествовали хор Основне школе “Ловћенски партизански одред” и цетињске Гимназије под вођством професорице Петре Ивановић, глумац Вукан Пејовић и млада умјетница са Цетиња Душанка Белада.

Пријестоница Цетиње од 2007. године додјељује Повељу Иван Црнојевић за изузетан допринос и промоцију града.

Признање су до сада су добили академик др Душан Ј. Мартиновић, др Новак Јовановић, Лука Лагатор, Павле Ђоновић, Миодраг Дадо Ђурић, Бранислав Мићуновић, Димитрије Поповић, Фудбалски клуб “Ловћен”, Растислав Врбенски, Дејан Савићевић, Марко Шпадијер и Милорад Поповић.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner