OPEROSA MONTENEGRO OPERA FESTIVAL

Foto: Luštica Bay

U Luštici Bay sinoć je održan koncert „Russian Fairytale“, prvi u okviru Operosa Montenegro Opera Festivala, a publika je uživala u pravoj ruskoj bajci i omiljenim arijama koje otjelovljuju čuvenu rusku dušu. Najljepše kompozicije ruskih kompozitora Čajkovskog, Rahmanjinova i Metnera, izvela je sopran Nataša Jovović, uz klavirsku pratnju Tee Đorđević. Kako je opera poznata kao svojevrsno raskošna muzičko-scenska forma, bajkovita postavka koncerta bila je i istančan vizuelni ugođaj za ljubitelje ruske solo pjesme.

Tradicionalna operska manifestacija , Operosa Montenegro Opera Festival, ove godine se održava od 17. do 23. avgusta, u organizaciji Fondacije Operosa. Program čine tri koncerta koja će biti održana u Luštici Bay i na tvrđavi Forte Mare u Herceg Novom. Festival predstavlja pravi umjetnički doživljaj i za izvođače i za publiku, a na repertoaru su najpopularnije ruske i italijanske ljubavne arije u izvedbi poznatih domaćih umjetnika koji nastupaju širom svijeta.

Najčuvenije operske arije odavno su izašle van zidova opere i postale popularne  među najširom publikom, mada ljudi često toga i nisu svjesni. Repertoar koncerata u Luštici Bay je pažljivo odabran, uz prave operske poslastice koje će zadovoljiti ukuse i vrsnih poznavalaca operske umjetnosti ali i onih koji se tek  upoznaju sa magijom opere. Posjetioci će imati priliku da čuju prave dragulje ruske i italijanske vokalne muzike, u izvođenju Nataše Jovović i Stevana Karanca, u pratnji Tee Đorđević za klavirom. U prelijepom ambijentu, pod vedrim nebom, preplitanje probranih melodija i zvukova morskih talasa nikoga neće ostaviti ravnodušnim. 

Prema riječima soprana Nataše Jovović, opera je satkana od svega onoga što čini suštinu života čovjeka: patnje, ljubavi, žrtve, zla i radosti, posrnuća i uzdizanja – sve to je na emotivan način prikazano u operskim djelima. „Оperski umjetnici su privilegovani mogućnošću da žive više života kroz junake koje tumače u svakom od naslova, a inspiraciju pronalaze svuda oko sebe. Opera je, dakle, život u životu“, kaže Nataša.

Naredni koncert, 20. avgusta u 21 čas u Luštici Bay, nazvan je Viva l’Opera Italiana. Tenor Stevan Karanac, u klavirskoj pratnji Tee Đorđević, predstaviće publici najčuvenije operske arije u duhu venecijanskog karnevala. Kompozicije Rosinija, Verdija i Pučinija, razigrane melodije koje dočaravaju veseli i romantični italijanski svijet i duh i ono što danas nazivamo dolce vita, pravi su biseri operske muzike. Uz raskošan kostim i prirodnu scenografiju mediteranskog ambijenta Luštice Bay, publiku očekuje nezaboravno opersko veče. Stevan Karanac ističe da se veoma raduje što ovaj program može izvesti u Crnoj Gori, gdje je načinio neke od prvih koraka na operskoj sceni.

„Bogat muzički i kulturni program ovog ljeta u Luštici Bay osmišljen je tako da svaki posjetilac može naći nešto za svoju dušu. Koncerti popularnih pop pjevača smjenjuju se sa operskim arijama“, kaže Maša Radulović, menadžerka korporativnih komunikacija u Luštici Development. Repertoar operskog festivala je koncipiran sa namjerom da publika uživa u velikom broju popularnih arija u formi solističkih koncerata, u periodu kada se umjetnički događaji održavaju sa manjim brojem učesnika, ističe Radulović. Koncerti se održavaju uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera i preporuka. Ulaz na ovo izvođenje  je takođe besplatan.

Konačno, na koncertu 23. avgusta, na tvrđavi Forte Mare u Herceg Novom, nastupaju zajedno Nataša Jovović i Stevan Karanac, u muzičko-scenskom doživljaju, pod nazivom Opera under the Stars.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner