Orden Sv. Petra Cetinjskog ruskom generalu koji je zauzeo prištinski aerodrom

Na praznik Svetog Petra Cetinjskog u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici mitropolit crnogorsko’primorski Amfilohije uručio je delegaciji Ruske ambasade orden Svetog Petra Cetinjskog dodijeljen Junus-Bek Jevkurovu, predsjedniku ruske Republike Ingušetija i generalu koji je 1999. godine sa ruskim snagama zauzeo aerodrom u Prištini, navodi se na sajtu Mitropolije.

Sinod Srpske pravoslavne crkve, na predlog mitropolita Amfilohija i episkopa slavonskog Jovana, odlikovao je Jerkurova za, kako je navedeno u gramati uz orden, „hrabrost i vitešku požrtvovanost za odbranu pravde Božije i iskonskog prava pravoslavnog srpskog naroda 1999. godine ljeta Gospodnjeg na Kosovu i Metohiji“.

Odlikovani general ruske armije i današnji predsjednik Republike Ingušetije 1999. godine na čelu ruskih snaga ušao je na aerodrom Slatina u Prištini i spasio ga od uništenja, a takođe, kako se navodi,u prelomnom trenutku je, zajedno sa ruskom vojskom zaštitio od pogibije ne samo ljude u Prištini već i u Manastiru Deviču, kao i u mnogim drugim krajevima na Kosovu.

Jevkurov je prije nekoliko dana u Predsjedničkoj rezidenciji u Moskvi primio mr Nebojšu Juškovića koji ga je obavijestio da mu je Srpska pravoslavna crkva dodijelila orden Svetog Petra Cetinjskog. On se zahvalio patrijarhu Irineju, predlagačima mitropolitu Amfilohiju i vladici slavonsko-pakračkom Jovanu, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na dodijeljenom priznanju.

– U svojoj vojničkoj i državničkoj karijeri dobio sam mnogo odlikovanja, ali ovo mi je jedno od najdražih – istakao je predsjednik Ingušetije.

S.P.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner