Otvorena izložba „ZemljoStres – 40 godina poslije“

Multimedijalna izložba pod nazivom „ZemljoStres“ otvorena je u petak, 15. novembra u podne u Galeriji JU Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Kotor. Izložba je organizovana povodom programa obilježavanja Dana opštine Kotor, a namijenjena je mladima. Cilj izložbe je sjećanje na katastrofalni zemljotres iz 1979. godine, odnosno obilježavanje četrdeset godina od upisivanja Kotora na listu Uneska.

Fotografijama sugrađanina Andrije Saulačića, nastalim neposredno nakon zemljotresa, fotografijama koje su ustupili OJU Muzeji Kotor/Galerija solidarnosti, a čiji je autor Željko Jović, ispovjestima preživjelih zabilježenim u Radio drami u produkciji Radio Beograda „Mislio sam da se ruše brda,“ na osnovu koje je režiser Petar Pejaković 2009. godine režirao predstavu „Muzej zemljotresa,“ kao i projekcijom dokumentarnog filma Aleksandre Saše Dendera, odaje se priznanje gradu Kotoru, koji se snagom ljudske ljubavi izdigao iznad posledica prirodne katastrofe.

„Ovom izložbom, danas, sa ovog mjesta, 40 godina kasnije, negira se najčešće izgovarana rečenica tog 15. aprila 1979. godine: „Stari grad Kotor više ne postoji,“ navele su Milica Kašćelan i Đorđa Čolo, učenice Gimnazije Kotor, koje su u otvorile izložbu.

Otvorena izložba „ZemljoStres – 40 godina poslije“

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner