OTVORENE PRIJAVE ZA BESPLATNU DOMEN ŠKOLU PROGRAMIRANJA ZA OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE

OTVORENE PRIJAVE ZA BESPLATNU DOMEN ŠKOLU PROGRAMIRANJA ZA OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE

Kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore organizuju jedanaestu po redu doMEn školu programiranja za osnovce i srednjoškolce, koja će početi sa nastavom u subotu, 21. septembra. Škola je besplatna za sve polaznike, a namijenjena je učenicima uzrasta od 11 do 18 godina. Prijave su otvorene do 18. septembra, a svi zainteresovani se mogu prijaviti preko sajta www.stemedukacija.me.

Školu mogu pohađati svi učenici sa elementarnim znanjem upotrebe računara, a cilj je sticanje osnovnog znanja iz oblasti programiranja, kao i razvijanje algoritamskog načina razmišljanja kod djece.

“Prethodne godine, doMEn školu programiranja je uspješno završilo 120 učesnika, a ove godine očekujemo više polaznika. Programiranje je izuzetno profitabilno i traženo zanimanje, pa pohađajući Školu programiranja, djeca ne stiču samo osnovno znanje i  odličnu pripremu za razna takmičenja, već i stabilnu osnovu za dalje obrazovanje,” kazao je Goran Šuković, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Do sada je više od 1000 mladih programera uspješno završilo programe Škole, od kojih je većina odlučila da nastavi svoje obrazovanje u ovoj oblasti. Štaviše, neki od bivših polaznika škole danas rade u nekim od najvećih tehnoloških kompanija u Crnoj Gori, osnivači su tehnoloških startapova, i završavaju doktorske studije na najprestižnijim univerzitetima svijeta.

Kako bi se prenos znanja sproveo na što kvalitetniji način, nastava je podijeljena na više starosnih kategorija. Prvu kategoriju čine učenici petih, šestih i sedmih razreda osnovne škole, koji će se upoznati sa Scratch programskim jezikom. Drugu kategoriju čine učenici sedmog, osmog, i devetog razreda osnovne škole koji će raditi u programskom jeziku C++, dok je treća kategorija rezervisana za srednjoškolce, koji će raditi u programskom jeziku Java.

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić, je sa ponosom istakao: “Svake godine, polaznici DoMEnove škole programiranja ostvaruju sjajne rezultate na državnim takmičenjima, a nedavno su se naša dva učenika oprobala i na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike u Azerbejdžanu.” 

DoMEn škola programiranja će se izvoditi svake subote – po dva časa za učenike osnovnih škola, a svake druge subote po četiri časa za učenike srednjih škola. Kao i prethodnih godina, nastava će se odvijati u salama Prirodno-matematičkog fakulteta i prostorijama doMEn-a.

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Nastava će se odvijati u toku cijele školske godine, u potpunosti je besplatna, i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Zainteresovani polaznici DoMEnove škole programiranja se mogu prijaviti putem prijavne forme koja se nalazi na sajtu www.stemedukacija.me.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner