Ово су добитници награда за филантропију Искра 2018

Јубиларна десета додјела награда за филантропију „Искра“, коју Фонд за активно грађанство организује са партнерима, одржана је у Краљевском позоришту „Зетски дом“ на Цетињу. Награђене су компаније, удружења и појединци за допринос општем добру и развоју грађанског друштва. Ове године осим традиционалних, додијељене су јубиларне награде и признања у више категорија.

Специјална награда за животно дјело припала је Софији Кликовац за вишедеценијски рад и борбу за стварање услова за здрав раст и развој дјеце. Дефектолог по струци, Софија је поставила темеље предшколског образовања у Црној Гори. Након више од четрдесет година директорског стажа, и одласка у пензију за собом је оставила 17 објеката, јаслица и вртића ЈУ „Љубица Поповић.

Добитник Награде за индивидуални допринос је Блажо Средановић, оснивач првог све-америчког удружења Црногораца са сједиштем у Сан Франциску. Утемељивач је награде најбољем ђаку Цетињске гимназије од 1.000 еура. Шесточланој породици Петровић поклонио 10.000 еура, а талентованим младим музичарима Мухадиновић 3.000 еура, док је за шест социјално угрожених цетињских породица донирао 30.000 еура.

Награда за допринос дијаспоре припала је Бошњачкој дијаспори Црне Горе у Швајцарској. Удружење је здравственим установама донирало опрему вриједну 75.000 еура. Специјално возило донирали су НВО „Олакшајмо живот дјеци са посебним потребама“ из Рожаја, а општини Петњица сњегочистач. Значајним новчаним средствима помогли су социјално угрожене породице и земљаке којима је потребно лијечење.

Добитник Јубиларне награде за допринос на националном нивоу је Социете Генерале Банка Монтенегро. Ова банка подржава развој школског и здравственог система у Црној Гори, којима је током 10 година донирала преко пола милиона еура. Банка је до сада освојила три „Искре“– 2011. специјално признање за допринос инклузивном образовању, 2012. награду за допринос на националном нивоу, а 2015. специјално признање за корпоративну филантропију.

Награда за допринос на националном нивоу додијељена је компанији ДоМЕн. Компанија је награђена за организацију школе програмирања, коју је похађало преко хиљаду дјеце и одржавање Љетње школе у Колашину и на Ивановим коритима за близу двјеста малишана, у коју је уложила 80 000 еура. Главни фокус компаније, кад је у питању друштвено одговорно пословање је на стварању и промовисању техничких образовних могућности за црногорско друштво, а посебно за младе.

Компанија ЕЛКО Тим добитник је Јубиларне награде за допринос локалној заједници за дугогодишње друштвено одговорно пословање. ЕЛКО Тим се истакао у односима према запосленим, локалној заједници, животној средини, партнерима и тржишту, а помогао је и опремање лабораторије Електро-техничког факултета, док је ученицима средње електро школе обезбиједио праксу.

Награда за допринос локалној заједници уручена је породичном предузећу „БМ Камелеон“ за акцију „Осмијехом обоји дом“, током које су са партнерима реновирали око четрдесет домова социјално угрожених људи. Предузеће помаже и спортске клубове, школе и вртиће, дјечје манифестације и фестивале.

Поред награда, заслужним доброчинитељима додијењена су специјална признања. Тако су Специјална признања за хуманост добиле Никшићанке Татјана Вукићевић и Константина Мараш. Татјана је бубрег донирала комшији Николи Мијушковићу, а Константина суграђанину Илији Булајићу. Како донације нису подстакнуте крвним сродством, утолико су хуманост и храброст ових дама мотивација и примјер цјелокупном друштву.

Специјално признање за грађански допринос општем добру додијељено је Миланки Стијовић из Херцег Новог, која уз помоћ новских угоститеља, свакодневно обезбјеђује оброке за 53 породице. Акцијом „Хвала на топлој зими”, коју организује четврту годину, до сада је уз помоћ суграђана огријевом збринула и дванаест породица.

Јубиларна признања за грађански допринос општем добру припала су Марини Ковачевић и Дејани Диздар. Марина је посвећена развоју руралног и еко-туризма и стварању бољих услова за живот на селу у Жупи никшићкој. Дејана је покренула акције прикупљања средстава за реновирање фискултурне сале цетињске Гимназије, за Друштвени центар и оснивање првог Омладинског клуба на Цетињу.

Специјално признање за доброчинство додијељено је Краљици Јелени Савојској, рођеној црногорској принцези Петровић-Његош. Несебична помоћ другоме била је особина коју је дјелом и јавним примјером много пута показала, и која је најдубље остала у колективном памћењу италијанског и црногорског народа.

Фонд за активно грађанство организује додјелу награде „Искра“ захваљујући подршци партнера, донатора и пријатеља, међу њима су: Привредна комора Црне Горе, Управа за дијаспору при Министарству вањских послова, Фондација “Ћано Копривица”, Фонд браће Рокфелер, Чарлс Стјуарт Мот фондација и Европска комисија.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner