Ovo su dobitnici nagrada za filantropiju Iskra 2018

Jubilarna deseta dodjela nagrada za filantropiju „Iskra“, koju Fond za aktivno građanstvo organizuje sa partnerima, održana je u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju. Nagrađene su kompanije, udruženja i pojedinci za doprinos opštem dobru i razvoju građanskog društva. Ove godine osim tradicionalnih, dodijeljene su jubilarne nagrade i priznanja u više kategorija.

Specijalna nagrada za životno djelo pripala je Sofiji Klikovac za višedecenijski rad i borbu za stvaranje uslova za zdrav rast i razvoj djece. Defektolog po struci, Sofija je postavila temelje predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori. Nakon više od četrdeset godina direktorskog staža, i odlaska u penziju za sobom je ostavila 17 objekata, jaslica i vrtića JU „Ljubica Popović.

Dobitnik Nagrade za individualni doprinos je Blažo Sredanović, osnivač prvog sve-američkog udruženja Crnogoraca sa sjedištem u San Francisku. Utemeljivač je nagrade najboljem đaku Cetinjske gimnazije od 1.000 eura. Šestočlanoj porodici Petrović poklonio 10.000 eura, a talentovanim mladim muzičarima Muhadinović 3.000 eura, dok je za šest socijalno ugroženih cetinjskih porodica donirao 30.000 eura.

Nagrada za doprinos dijaspore pripala je Bošnjačkoj dijaspori Crne Gore u Švajcarskoj. Udruženje je zdravstvenim ustanovama doniralo opremu vrijednu 75.000 eura. Specijalno vozilo donirali su NVO „Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama“ iz Rožaja, a opštini Petnjica snjegočistač. Značajnim novčanim sredstvima pomogli su socijalno ugrožene porodice i zemljake kojima je potrebno liječenje.

Dobitnik Jubilarne nagrade za doprinos na nacionalnom nivou je Societe Generale Banka Montenegro. Ova banka podržava razvoj školskog i zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, kojima je tokom 10 godina donirala preko pola miliona eura. Banka je do sada osvojila tri „Iskre“– 2011. specijalno priznanje za doprinos inkluzivnom obrazovanju, 2012. nagradu za doprinos na nacionalnom nivou, a 2015. specijalno priznanje za korporativnu filantropiju.

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou dodijeljena je kompaniji DoMEn. Kompanija je nagrađena za organizaciju škole programiranja, koju je pohađalo preko hiljadu djece i održavanje Ljetnje škole u Kolašinu i na Ivanovim koritima za blizu dvjesta mališana, u koju je uložila 80 000 eura. Glavni fokus kompanije, kad je u pitanju društveno odgovorno poslovanje je na stvaranju i promovisanju tehničkih obrazovnih mogućnosti za crnogorsko društvo, a posebno za mlade.

Kompanija ELKO Tim dobitnik je Jubilarne nagrade za doprinos lokalnoj zajednici za dugogodišnje društveno odgovorno poslovanje. ELKO Tim se istakao u odnosima prema zaposlenim, lokalnoj zajednici, životnoj sredini, partnerima i tržištu, a pomogao je i opremanje laboratorije Elektro-tehničkog fakulteta, dok je učenicima srednje elektro škole obezbijedio praksu.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici uručena je porodičnom preduzeću „BM Kameleon“ za akciju „Osmijehom oboji dom“, tokom koje su sa partnerima renovirali oko četrdeset domova socijalno ugroženih ljudi. Preduzeće pomaže i sportske klubove, škole i vrtiće, dječje manifestacije i festivale.

Pored nagrada, zaslužnim dobročiniteljima dodijenjena su specijalna priznanja. Tako su Specijalna priznanja za humanost dobile Nikšićanke Tatjana Vukićević i Konstantina Maraš. Tatjana je bubreg donirala komšiji Nikoli Mijuškoviću, a Konstantina sugrađaninu Iliji Bulajiću. Kako donacije nisu podstaknute krvnim srodstvom, utoliko su humanost i hrabrost ovih dama motivacija i primjer cjelokupnom društvu.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru dodijeljeno je Milanki Stijović iz Herceg Novog, koja uz pomoć novskih ugostitelja, svakodnevno obezbjeđuje obroke za 53 porodice. Akcijom „Hvala na toploj zimi”, koju organizuje četvrtu godinu, do sada je uz pomoć sugrađana ogrijevom zbrinula i dvanaest porodica.

Jubilarna priznanja za građanski doprinos opštem dobru pripala su Marini Kovačević i Dejani Dizdar. Marina je posvećena razvoju ruralnog i eko-turizma i stvaranju boljih uslova za život na selu u Župi nikšićkoj. Dejana je pokrenula akcije prikupljanja sredstava za renoviranje fiskulturne sale cetinjske Gimnazije, za Društveni centar i osnivanje prvog Omladinskog kluba na Cetinju.

Specijalno priznanje za dobročinstvo dodijeljeno je Kraljici Jeleni Savojskoj, rođenoj crnogorskoj princezi Petrović-Njegoš. Nesebična pomoć drugome bila je osobina koju je djelom i javnim primjerom mnogo puta pokazala, i koja je najdublje ostala u kolektivnom pamćenju italijanskog i crnogorskog naroda.

Fond za aktivno građanstvo organizuje dodjelu nagrade „Iskra“ zahvaljujući podršci partnera, donatora i prijatelja, među njima su: Privredna komora Crne Gore, Uprava za dijasporu pri Ministarstvu vanjskih poslova, Fondacija “Ćano Koprivica”, Fond braće Rokfeler, Čarls Stjuart Mot fondacija i Evropska komisija.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner