Подводно археолошко благо Црне Горе је од непроцјењиве вриједности и мора се хитно заштити

Данас је уз присуство високих црногрских званичника, бројних иностраних и домаћих стручњака у бечићком хотелу Сплендид, министар културе Црне Горе Александар Богдановић свечано прогласио отвореном конференцијију под називом « Међународно стручно савјетовање о заштити подводних археолошких локалитета и едукацији професионалних ронилаца 2018 «.

« Ова Конференција има вишеструки значај јер ће се презентовати теме које се односе на заштиту подводних археолошких локалитета, нове резултате подводних археолошких истраживања у Црној Гори, поморску трговину кроз историју, те оспособљавање професионалних ронилаца «. казао је Богдановић.

Директор РЦУД-а, «Регионалног ронилачког центра за подводно разминирање и обуку ронилаца» из Херцег Новог, мр Веселин Мијајловић је истакао да се морају на савремен начин примијенити у Црној Гори најновије мјере заштите бродских товара и других археолошких остатака на дну мора који су пронадјени и за које су установили да су потонули у периоду од ИВ вијека прије нове ере па до XВ вијека нове ере.

« Циљ ове Конференције је да на путу Црне Горе у Европску унију дамо допринос у проналажењу најбољих рјешења за ефикасну борбу против криминала умјетнинама и за ефикасну заштиту и валоризацију подводних културних добара, која представљају, измедју осталог, историју Црне Горе са којом се поносимо у друштву европских народа «, закључио је Мијајловић.

Мијајловић је говорио и на тему „Едукација професионалних ронилаца, подводна истраживања и хуманитарно подводно деминирање“.

[Gear 360 VR Video Full HD]

Предсједник престижне “Интернационалне академије подводне технике и науке” из Рима, професор Себастиано Туса, који је уједно министар културе регијие Сицилија делегиран за море, је нагласио да је Црна Гора увела у своје акте роњење као активност у заштити подморја и да ће Академија дати сву своју подршку, и додао “ Моја улога је овдје вишеструка: представљам Академију, Сицилију и Италију – која је посвећује велику пажњу подморју и његовој заштити и стога ће дати Црној Гори несебичну подршку а посебно из својих искустава“.

На отварању су говорили и Наташа Пешић, генерални секретар Владе Црне Горе као и члан Борда директора РЦУД-а Владан Радоњић.

[Gear 360 VR Video 4K]

Конференцију организују РЦУД-Регионални ронилачки центар за подводно разминирање и обуку ронилаца из Херцег Новог у сарадњи са Интернационалном академијом подводне технике и науке из Рима, а под покровитељством Министарства културе Црне Горе.

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner