PREDSTAVA “PAD” ODIGRANA U KOTORU

PREDSTAVA “PAD” ODIGRANA U KOTORU

Predstava PAD režisera Kokana Mladenovića odigrana je sinoć u sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor.

Priča o smrti radnika koji je pao sa posljednjeg sprata zgrade predstavljena je  iz ugla djevojčice čiji je otac poginuo na gradilištu.

Atipična uloga, u kojoj je djevojčica glavni lik,  priča je o životu djeteta koje je ostalo bez majke i o kojoj brine otac, školovani pijanista  koji ne može da radi u struci bez “knjižice”, prinuđen je da posao traži na građevini. I to na crno.

Otac gubi život padajući sa neobezbjeđene skele i u očima poslodavca  ne predstavlja ljudsko biće nego samo broj. Kao i desetine, stotine drugih radnika koji se na ovaj način bore za golu egzistenciju.

Investitori u čijim je rukama kapital i moć, nastoje da zataškaju nesreće i u marketinškim kampanjama forsiraju slike o srećnoj porodići  i bezbrižnoj budućnosti.

Ovom predstavom traga se za razlozima ponavljanja takvih nesreća s posebnim naglaskom  na odgovornosti koju imaju nadležni organi i mediji.

Mnogo je važnije narodu  predstaviti sliku jedne zemlje u kojoj je akcenat dat na  identitetskoj promjeni grada, kroz izgradnju megalomanskih kompleksa i korporacijsko-političkih dilova, dok poginuli radnici, kojima se ni ime ne zna,  postaju samo statistički podaci.

Nesrećna djevojčica želi samo da utvrdi čija je odgovornost što je ostala siroče.

Ona postavlja pitanja: “Koliko košta ljudski život? Da li su ljudi roba? Dokle?”

Njena namjera je da dobije odgovor na ta pitanja, svjesna  da za to niko nije odgovarao, da je nemoćna, ali ostaje u tome sama.

Naravno da su joj odgovorni obećali mnogo, koristeći je u reklamnoj kampanji svečanog otvaranja  konglomerata, kako bi uljepšala stvarnost i udaljila je od tragedije.

Na kraju predstave šesnaestogodišnja djevojčica rašiva državnu zastavu  i od nje pravi haljinu sa kojom počinje svoj novi estradni život jer, poslije smrti oca, ne može drugačije da preživi. 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner