Prvo mjesto na Međunarodnom konkursu „Riječ o djelu“ za Irenu Madžgalj

Irena Madžgalj, učenica trećeg razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na Međunarodnom konkursu iz ruskog jezika „Riječ o dijelu“. Konkurs se održao u okviru partnerskog projekta „Informativna i kulturna razmjena ideja i projekata za uspostavljanje održivih međunarodnih partnerstava“ uz podršku Predsjedničkog fonda za nagrade.

Прво мјесто на Међународном конкурсу „Ријеч о дјелу“ за Ирену Маџгаљ

Pravo učešća na konkursu imale su mlade osobe koje govore ruski jezik, studenti univerziteta iz regiona Nižnji Novgorod, Uljanovsk i Kirov, kao i mladi predstavnici Njemačke, Srbije i Bugarske, Austrije i Crne Gore koji uče i govore ruski jezik.

„Nakon postignutih izvanrednih rezultata kako iz ruskog jezika, tako i iz drugih oblasti, moram priznati da sam se nadala nekoj nagradi. Na konkursu je učestvovalo preko 305 mladih osoba iz pet regiona Rusije i kao i studenti iz Njemačke, Srbije, Bugarske, Austrije i Crne Gore. Veoma sam srećna jer sam svoju Srednju stručnu školu, grad Bijelo Polje kao i državu Crnu Goru uspjela da predstavim na najbolji mogući način.“ ističe Irena i dodaje da je zadatak učesnika bio da napišu esej na ruskom jeziku na temu „Riječ o djelu“.

Irena Madžgalj je kao pobjednica ovog konkursa dobila poziv da Crnu Goru predstavlja na Medjunarodnom festivalu i okruglom stolu u glavnom gradu Bugarske, u Sofiji.

„Veoma se radujem učešću na pomenutom festivalu i okruglom stolu i priznajem da će za mene to biti velika čast. Sigurna sam da će to biti još jedno predivno iskustvo u mom životu. Mislim da će ovaj festival i okrugli sto na kome ću učestvovati postati mjesto prijateljstva, mjesto zanimljivih susreta kao i most za neke nove projekte u budućnosti.“ kaže Irena i dodaje da će se svečanost dodjele nagrada i diploma održati za vrijeme festivala u Sofiji.

Irena ponosno ističe da su ona i njen brat Novak u septembru 2018.godine predstavljali Crnu Goru na Međunarodnom studentskom festivalu u Varni u Bugarskoj sa 300 studenata iz cijelog svijeta, pa se raduje što će opet dobiti priliku da posjeti Bugarsku.

„Svim mladim osobama bih preporučila da uče ruski jezik. Osim što je najljepši i najbogatiji jezik na svijetu, s pravom mogu reći da je to jezik velikih mogućnosti. I zaista smatram da je pravo bogatstvo znati veliki i moćni ruski jezik. Mislim da će ovaj festival biti prava prilika da pokažemo koliko je ruski jezik značajan i koliko zanimljivih prilika nam može pružiti u životu. Ja sam zaista srećna što učim ruski jezik i nakon osvojenih brojnih nagrada, ovo će za mene biti samo dodatna motivacija da još više radim na sebi i svom obrazovanju, jer je obrazovanje najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite i utičete na svijet oko sebe.“ ističe ona i dodaje da će se potruditi da Crnu Goru predstavi na najbolji način, kao što je to radila i do sada.

Podsjetimo, Irena je krajem 2017.godine osvojila prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika u konkurenciji od preko 2500 učenika iz cijelog svijeta. Krajem 2018.godine ona je osvojila 2. mjesto na XVI Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika u Moskvi, na Instiutu A.S. Puškin a osim toga, Irena već tri godine osvaja zlato na Međunarodnoj NIS Olimpijadi iz ruskog jezika u Srbiji i pobjednica je mnogobrojnih konkursa.

Ona preporučuje svima da vrijedno rade i ulažu dragocjeno vrijeme u sve što vole i žele da budu, da nikada ne odustaju od svojih snova i da sigurno koračaju ka svojim ciljevima.

„Nastaviću da se takmičim, jer mislim da na takmičenjima najbolje možemo pokazati koliko vrijedimo. Pomažu mi da razvijem sebe, da se još više usavršavam… A onda i nagrade dođu kao kruna napornog rada i truda, kao i potvrda velikih odricanja. Takmičenja mi pružaju priliku da na najbolji način pokažem talenat. Neopisiv je osjećaj kada dobijem diplomu pobjednika“, dodaje Irena.

Veliku zahvalnost, kaže, duguje svojim roditeljima, bratu Novaku, Rossotrudničestvu i Ambasadi Rusije u Crnoj Gori, Srednjoj stručnoj školi, razrednoj Snežani Obradović koji su do sada bili njena neizmjerna podrška.

Kaže da će i dalje nastaviti da niže uspjehe i čini ih ponosnim kao i do sada. Naravno, nastaviće i da putuje, usavršava se i širi znanja ali i krug prijatelja. Jer, biti bogat znanjem i okružen pravim ljudima u životu, bogatstvo je koje nema cijenu.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner