Risanski karneval (FOTO)

Uz veselu karnevalsku zabavu – Rišnjani su spalili krivca za višedecenijska zlodjela nad nastarijim gradom Boke kotorske.

Autorka teksta je gđa Marina Dulović. Autori fotografija u prilogu su Ranko Maraš i Tamara Samardžić. U nazivu svake fotografije je naveden autor.

,,Da nam se više ne rugaju kotorani ni prčanjoti što nemamo maškare i da nam ne spočitavaju ovi iz Morinja da smo kod njih prvi put viđeli karenevao, a tek što će reć peraška gosoda – ma i njih je sve manje, obuzeo ih turizam pa ne znaju đe udaraju. Ujedinio se narod risanski, i oni stari i furešti, i mali i veliki, i radni i neradni, svi skočiše da pripomognu, da se pred svijetom ne obrukamo. Čulo se i viđelo od Spile do Sopota, Carina i Stare Slanice, Pjace i Bujevine, ispod Male i Smokovca, od Rca Strpačkoga do Rca Peraškoga , sve se diglo na noge. Probudi se najstariji grad Boke, u vakat od maškara, cijela Komunitada risanska otvori svoja škura, priviriše i oni što ih sunce ne gleda a na noge skočiše kuriozni da presude glavnome krivcu za sve jade koji nas snalaze u zadnje vrijeme. Tužilac Prebrižni Pravdoljubić iznese optužbu okrivljenom Surlašinu Palmotiću zvanom Teutić: ,, Vaša zagađena duša nam je donjela vihor nemilica koje smo utefterili kao direktnu, indirektnu i latentnu štetu u našoj komunitadi na pjenu od mora grada Risna. Ne vjerujem u teoriju zavjere da su vas donjeli furešti iz toplijih krajeva jer ste se vi podmuklo skrivali dok smo mi kopali i sadili nove palme a vi ih proždirali tajno i iznutra. Otpisujemo vas za sva vremena, gopon Surlašine, iako bi vas najradije surgao niza Sopot, ali neka svako zlo izgori u paklu što zajedno svama dođe.“ 

Lijep i sunčan dan okupio je isped hotela ,,Teuta“ brojne ljubitelje maškaranja iz okolnih gradova Boke kao i iz samog Risna. Uz Gradsku muziku iz Kotora, mažoretke risanke i novske, Kapo od karnevala gospodin Luka Knezović je poveo povorku prema risanskom mulu. Brojni mještani i gosti, pozdravljali su povorku, grupne maske na čijem čelu su bili najmlađi iz vrtića obučeni u simpatične Dalmatince, PPU ,,Osmjeh“, svih devet razreda Osnovne škole ,,Veljko Drobnjaković“ u različitim kostimima, Dječiji dom ,,Mladost“ iz Bijele, O.Š ,,Ivo Vizin „ Prčanj, Resursni centar ,, Dr Peruta Ivanović“, Dom starih ,,Grabovac“, Pomorski fakultet Kotor,, Risanski maškaruli, ,,Kraljevina Vitoglav“ , ,,Medijaval“, ,,Tetar 303“ i brojni pojedinci veseli i razdragani. Posebnu pažnju je izazvala maska pod nazivom ,,Nikad nije kasno – Risanska svadba“ koju su predstavili štićenici Doma starih ,,Grabovac“ iz Risna. Oni su pored mlade u vjenčanici napravili i pravi risanski konjestar starinski običaj i simbol ovog svečanog čina. 

Nakon spaljivanja glavnog krivca, program se nastavio uz VIS ,,Tetra“ i poznatog humoristu iz Kotora Dragana Sklendera Pelea, a posjetioci nisu krili oduševljenje i dobru namjeru organizatora, Savjet Mjesne zajednice osvježen novim mladim snagama, da se i u Risnu oživi primorski običaj maskiranja i ovakvog vida zabave. Prvi risanski karneval je realizovan uz brojne sponzore i ljude dobre volje, a sastavni je dio Kotorskih karnevalskih svečanosti koje organizuje Kulturni centar ,,Nikola Đurković“, TO Kotor a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner