Sportski dan u Kotoru

Sportski dan u Kotoru

U Organizaciji JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, a u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih i Rukometnim savezom Crne Gore, u petak, 4. oktobra na Sportskom terenu ispred Osnovne škole “Njegoš” na Benovu, održana je manifestacija Sportski dan, koja je organizovana u okviru obilježavanja Dječije nedjelje. 

Na manifestaciji su učestvovale četiri osnovne škole sa područja opštine Kotor. Sportski dan je imao za cilj da kroz tribinu, a zatim kroz pokazni rukometni trening, podstakne sportski duh kod djece i osnaži njihovo bavljenje sportom.

Na tribini koja se bavila pitanjem značaja sporta kod djece i mladih učestvovali su direktor Direktorata za sport u Ministarstvu Crne Gore, Miloš Lalević. On je govorio u kojoj mjeri Ministarstvo sporta brine o stvaranju jednakih uslova za bavljenjem sportom kod sve djece širom Crne Gore. Naveo je koje je projekte Ministarstvo sporta podržalo, odnosno koliko je uložilo u sportsku infrastrukturu Kotora, kao i cijele Crne Gore. O životu profesionalnog sportiste i svega onoga što taj život podrazumijeva, govorio je proslavljeni rukometni reprezentativac i aktuelni predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, Petar Kapisoda. On je govorio o svojim počecima u rukometnom klubu na Cetinju, učešću u dresu reprezentacije, ali i koliko je važno povući se iz profesionalne sportske karijere, onda kada ste najjači. Na tribini je govorila i “zlatna lavica,” Suzana Lazović, koja je sada selektorka juniorske reprezentacije Crne Gore. Govorila je svojim rukometnim počecima, kako se između džudoa i rukometa odlučila za rukomet, ali je podijelila i svoju najdražu uspomenu iz karijere, doček Zlatnih lavica u Podgorici. I Petar i Suzana su uporedili bavljenje sportom sa učenjem, razvoj sportiste sa intelektualnim razvojem svake osobe, napomenuli su koliko je važno voljeti nešto i boriti se za to, odnosno koliko jako moramo nešto da želimo, kako bi se želja ostvarila. Zaključili su da sportski život jeste pun odricanja, ali da su sportisti najbolji ambasadori jedne države i da moramo vjerovati u sebe i svoje pobjede.

Na kraju panela, moderator razgovora, Miloš Pavićević, PR Rukometnog saveza, pozvao je učenike da postavljaju pitanja. Njih je zanimalo da li su sportisti voljeli da idu u školu dok su bili djeca, šta je sve Ministarstvo sporta uradilo za dječiji sport u Kotoru, da li sportisti moraju da treniraju i igraju čak i kada su povrijeđeni, kada će biti gotov bazen u Kotoru, odnosno na koji način da se ophodimo prema onima koji su ljubomorni na naše sportske uspjehe.

Nakon tribine, uslijedio je rukometni pokazni trening, koji su vodili Suzana i Petar. Učenici četiri osnovne škole, podijeljeni u četiri ekipe, takmičili su se u rukometnim vještima, uz glasno navijanje sa tribina. 

Sportski dan okončan je u sportskom duhu, na način što je Predsjednik Crnogorskog školskog sportskog saveza, Budimir Vukićević, podijelio školama golove i lopte za mini rukomet i istakao važnost uloge školskog sporta i njegovog daljeg osnaživanja.

JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor se ovom prilikom zahvaljuje Ministarstvu sporta I mladih, Rukometnom savezu Crne Gore, Crnogorskom školskom sportskom savezu, a posebno Osnovnoj školi “Njegoš” sa Benova, kao domaćinu, i školama “Nikola Đurković” sa Radanovića, “Ivo Vizin” sa Prčanja i “Veljko Drobnjaković” iz Risna, na učešću na manifestaciji.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner