U KOTORU ODIGRANA PRVA PREDSTAVA NAKON KORONE

U Kotoru je juče nakon dvomjesečne pauze zbog pandemije izazvane virusom COVID 19, ponovo počeo pozorišni program.

Na Velikoj sceni Kulturnog centra „Nikola Đurković“ odigrana je komedija „Gospodska krv“, rađena u produkciji Nikšićkog pozorišta.

Poštujući epidemiološke mjere NKT i Vlade Crne Gore, broj ulaznica je bio ograničen, a samim tim napravljen je novi raspored sjedenja koji je omogućio propisanu distancu.
Veliki broj rezervacija i rasprodate ulaznice pokazatelji su da je građanima Kotora i okoline nedostajalo pozorište.

Tekst „Gospodska krv” dio je opusa Nikšićanina Marka Kavaje, dramskog pisca i publiciste. Nastao je 1958. godine i imao je kratak pozorišni život.

Predstava je odigrana samo nekoliko puta, a zatim je bila zabranjena.

I pored činjenice da je napisana šestdesetih godina prošlog vijeka, tema je uvijek aktuelna i govori o ljudima koji ne biraju sredstva da se domognu materijalnih vrijednosti, sakrivajući moralni sunovrat iza ugleda svojih predaka, njihove časti, junačkih djela i etike.
Režiser Slobodan Marunović koji je nekada igrao u ovom komadu, kazao je između ostalog, da „predstava kroz smijeh tjera gledaoca da se zamisli nad sobom, nad svijetom u kojem živi i prepozna moderne skorojeviće koji postaju mjerilo vrijednosti našeg vremena. Oni postaju smiješne i tragične spodobe koje na kraju ipak shvataju da se novcem ne može kupiti sve – ni titula, ni porodica, ni ljubav.

Predstava je na 16. „Međunarodnom festivalu glumca – Nikšić 2019” osvojila dvije nagrade: Grand Prix za najbolju epizodnu žensku ulogu dodijeljen je Ani Vučković za ulogu Itane, a Grand Prix za najbolju epizodnu mušku ulogu pripao je Stevanu Vukoviću za ulogu Pušelje.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner