U subotu besplatan ulaz u muzeje Narodnog muzeja Crne Gore

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Narodni muzej Crne Gore će u subotu, 15. maja, besplatno otvoriti svoja vrata za posjetioce u terminu od 9 do 17 časova. Slobodan ulaz biće u Istorijskom muzeju, Muzeju kralja Nikole, Njegoševom muzeju – Biljarda, Reljefnoj karti Crne Gore, Umjetničkom i Etnografskom muzeju i Njegoševoj rodnoj kući na Njegušima.

U subotu besplatan ulaz u muzeje Narodnog muzeja Crne Gore

Međunarodni dan muzeja ustanovio je 1977. godine ICOM (Međunarodni savjet za muzeje) i svake godine se obilježava 18. maja. Tog dana se posebno skreće pažnja javnosti i ističe važna uloga muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju. Cilj Međunarodnog dana muzeja je da podigne svijest o tome da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među narodima. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je: „Budućnost muzeja – oporavak i ponovno osmišljavanje“.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i 70 godina od čuvene izložbe „zaokreta“ Petra Lubarde iz 1951. godine, Narodni muzej Crne Gore, 18. maja, realizuje Omaž izložbi „zaokreta“ Petra Lubarde“, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. Pored rekonstrukcije čuvene izložbe, koja je predstavljala prekretnicu u jugoslovenskoj likovnoj umjetnosti polovine dvadesetog vijeka, biće upriličena promocija knjige mr Maše Jovović „Petar Lubarda u Crnoj Gori 1946-1951“.

Međunarodni dan muzeja, Narodni muzej će obilježiti i predstavljanjem izložbi Petra Lubarde i „Sinergija različitosti“ na svojim digitalnim platformama.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner