Веселин Вујовић добитник повеље „Иван Црнојевић“

Легенда југословенског и свјетског рукомета, један од најбољих рукометаша свих времена, Цетињанин Веселин Вујовић, добитник је признања Повеља „Иван Црнојевић“ за 2018. годину, саопштено је из Пријестонице Цетиње.

FOTO cetinje.me (arhiva)

Повеља „Иван Црнојевић“, коју додјељује градоначелник Пријестонице Цетиње, добитницима се уручује на свечаности коју Пријестоница организује сваког 4. јанура на Дан оснивања Цетиња. Ово признање, додјељује се појединцу за остварено животно дјело које је од посебног значаја за Пријестоницу.

Веселин Вујовић је освајач злата на Олимпијским играма 1984. и бронзе 1988. године, злата на Свјетском првенству 1986. године и троструки освајач Лиге шампиона.

Каријеру је започео у Ловћену, а наставио у Металопластици, једном од водећих југославенских клубова. Након Шапца, отишао је у Барселону, са којом је освојио ЕХФ Лигу шампиона. Вујовић је освојио још двије Лиге шампиона – са Металопластиком 1985. и 1986. године.

За најбољег спортисту Југославије именован је 1986. године, а 1988. за најбољег играча свијета Међународне рукометне федерације. Тренерску каријеру започео је 1995. године. Од 2015. године је селектор репрезентације Словеније са којом је прошле године освојио бронзу на Свјетском првенству у Француској.

Повељу „Иван Црнојевић“ до сада су добили академик др Душан Ј. Мартиновић, др Новак Јовановић, Лука Лагатор, Павле Ђоновић, Миодраг Дадо Ђурић, Бранислав Мићуновић, Димитрије Поповић, Фудбалски клуб “Ловћен”, Растислав Врбенски, Дејан Савићевић, Марко Шпадијер и Милорад Поповић.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner