Завршен сајам и конференција женског предузетништва “Моћ жене“: Снага и моћ је у самим женама

 

Жене треба да имају могућности да раде на јачању свог интегритета, препознаjу своје таленте и да потенцијал остваре у практичној примјени, поручила је предсједница Удружења предузетница Црне Горе Едита Даутовић на конференцији “Моћ жене“ коју је Удружење предузетница Црне Горе организовало у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права Црне Горе и Главним градом Подгорица, а који је одржан 18. и 19. маја у хотелу “Рамада“.

Едита Даутовић

Снагу и моћ коју носи конференција Даутовић види управо у женама.
-Највећа моћ жена сте ви данас, овим окупљањем је и доказујемо. Доста нам је више акционих планова, стратегија, нама су потребне конкретне подршке. Црна Гора је много урадила у развоју и јачању женског предузетништва, али то није довољно. Можемо бити још бољи. Гдје је надлежно министарство економије које је усвојило стратегију женског предузетништва као Владин документ који прати акциони план за подршку развоја женског предузетништва? Треба да порадимо на статистикама.Та фамозна бројка од 9.60 посто давно је превазиђена. Незванични подаци су да је око 22 процента малих и средњих предузећа у власништву жена Црне Горе – рекла је Даутовић.

Након уводних излагања и додјеле посебних признања истакнутим подузетницама Црне Горе и региона, одржана су интерактивни панели, једно мотивационо предавање, а у суботу и једна радионица.

 

Шеф бироа за економску сарадњу и подршку бизнис заједници Владимир Рајчић је  изразио наду да ће закључци са конференције “не само помоћи у обезбјеђивању што бољег положаја жене у црногорском друштву, већ и повећати учешће жена у домаћој економији Црне Горе, а и региона“.
-Предано радимо на подстицајима за повећање предузетничке иницијативе и унапређењу бизнис амбијента као елементарних предуслова за раст и развој цјелокупне друштвене заједнице. У ери проблема високе стопе незапослености, жену предузетницу није довољно посматрати као индовидуу која је способна да оствари сопствену економску независност, већ је треба посматрати и као креатора нових радних мјеста – закључио је Рајчић.


Координаторка за међународне пројекте Занатске Коморе Кобленц Евелина Парванова, похвалила је рад једне од најактивнијих чланица, а донедавно и предсједницу Балканског удружења жена у занатству Едиту Даутовић.

-За истрајност и енергију поздрављам Едиту Даутовић, не само због организације сличних манифестација, него прије свега за напоре да потпомаже предузетнице, да се бори за још боље услове у њиховим предузећима, да им пружа могућности за стручну квалификацију – истакла је Парванова.
Начелница одјељења за послове родне равноправности у министарству за људска и мањинска права Биљана Пејовић, поручила је да је Влада Црне Горе поставила у фокусу свог дјеловања активности које ће помоћи жени у Црној Гори да буде “економски снажнија, видљивија у јавном и политичком животу“.
-Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са другим институцијама у континуитету одржава и подржава едукације и активности из области економског снажења жена. Врло је важно пружити подршку за стварање повољних услова у том правцу, укључујући активно учешће. Јачање економског положаја жена налази се међу приоритетним задацима политике родне равноправности и има посебан значај у развоју нашег друштва – рекла је Пејовић.


Честитајући свјетски дан женског предузетнишва и говорећи о регионалним изазовима директор Занатске коморе Црне Горе Борис Марђоновић, истакао је да академско и занатско стручно образовање имају исту вриједност.
-Занатство је најозбиљнија конкуренција академији.У занатству постоји 130 регулисаних професија, а ријеч је о породичним предузећима у којима влада другачији однос него у великим фирмама. Овдје чак и ученици имају директан контакт са клијентима, уче цјелокупно пословање, а не дјелове производних процеса и имају шансу да сами постани оснивачи и власници сопствених предузећа. То морамо усадити у главе младих људи, њихових родитеља а прије свега наставника – закључио је Марђоновић.

Награде за нај предузетницу

Нај предузетница у 2018.години је Сања Лекић, власница “Алфа Тон Лекић“, Александра Максимовска, власници и директорки  “Максимовски&Цo“ДОО из Подгорице за допринос развоју женског предузетништва у области покретања сопственог бизниса; Награда за допринос институционалне подршке у развоју женског предузетништва Црне Горе уручена је Бранки Божовић Грубор, савјетници за људска права и родну равноправност у Херцег Новом,  у категорији за допринос афирмацији и побољшању социјално-економског статуса невладиног сектора кроз социјалне иновације и социјално предузетништво награђена је Аида Петровић, директорка “Црногорског женког Лобија“ , за подстицај женског предузетништва на сјеверу Црне Горе награду је  добила Јелена Кривчевић, директорица Регионалне развојне агенције за Бјеласицу, Комове и Проклетије, награду за допринос женама кроз едукацију и несебичну подршку за развој женског предузетништва уручена је Мирјани  Пауновић, власници  Мултидисциплинарног образовног центра  “ПаМарк“’ из Подгорице и двије награде  “за допринос развоју регионалне сарадње и промоције женског  предузетништва Слађани Петровић, директорици “АИРЛИ-НИВО“ из Београда и Искри Даскаловој, предсједници Асоцијације жена средњег сталежа из Бугарске.

Конференцију је паралелно пратио и сајам женског подузетништва који је трајао три дана у “Малл оф Монтенегро-у“. На сајму су излагале и полазнице програма за економско оснаживање жена којег финансира Европска унија, а спроводи УНДП-а у Црној Гори у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...