Завршена дводневна манифестација „Љубишини дани“

Синоћ је у Модерној галерији „Јово Ивановић“ (ЈУ Музеји и галерије Будве) са почетком у 19 часова представљен зборник радова са симпозијума „Стефан Митров Љубиша: интертекстуална интерпретација“ који је одржан у Будви, Режевићима и Петровцу у склопу прошлогодишњих „Љубишиних дана“. О зборнику су говорили академик Ненад Вуковић, Јелена Ђуровић, бивша дугогодишња директорица Националне библиотеке „Ђурађ Црнојевић“ и мр Божена Јелушић, професорица књижевности и учесница симпозијума, док је модераторка ове вечери била Милица Станић Радоњић из ЈУ Музеји и галерије Будве. Овим догађајем је стављена тачка на овогодишњу традиционалну културну манифестацију „Љубишини дани“ у оквиру које је поред зборника радова представљена и књига „Наши писци и њине ауре“ др Гојка Челебића.

На почетку је модераторка Милица Станић Радоњић присутне упознала са детаљима прошлогодишњег симпозијума захваливши се још једном свим учесницима, након чега је ријеч дала академику Ненаду Вуковићу: „Пред нама је још једна нова књига посвећена једном од најзначајнијих стваралаца XИX вијека, која прати слијед читања Љубишиног дјела, које није само наша, већ и медитеранска вриједност, а самим тим и европска. То се најбоље види када се читају Љубишини европски савременици. У прилици сам да напоменем да је и Црногорска академија наука и умјетности прошле године такође одржала симпозијум посвећен Љубиши и штампање тог зборника је у току, док је књига академика Радомира Ивановића „Казалице Стефана Митрова Љубише“. Све то потврђује заинтересованост за непролазно Љубишино дјело и ширење круга љубишолога“.

Након тога обратила се Јелена Ђуровић, бивша дугогодишња директорица Националне библиотеке „Ђурађ Црнојевић“ ријечима: „Овај зборник окупља радове 17 угледних аутора. Упечатљива, богата, стваралачка биографија Стефана Митрова Љубише инспирисала их је да зароне у дјело овог паштровског, медитеранског и европског писца и уроне у нове теме стављајући га у контекст изван националних оквира, на тај начин нам подаривши право богатство новог тумачења.“

Професорица књижевности, мр Божена Јелушић истакла је следеће: „Посебно бих издвојила рад Злате Бојовић који се по мом мишљењу највише приближава тој интертекстуалности. Интарзија Љубишиног текста се код ње је посматрана из два угла – из угла народне књижевности, и из угла личности која није увијек довољно освјетљавана у историји Будве, а то је дон Антун Којовић. Љубиша је дакле преузимао од Којовића и од народа, али је увијек стварао нову вриједност.“

Традиционална манифестација „Љубишини дани“, одржана је 27. и 28. фебруара 2019, у организацији ЈУ Музеји и галерије Будве. Сачувати од заборава лик и дјело Стефана Митрова Љубише (1822–1878) – најзнаменитијег Будванина и Паштровића, политичког, друштвеног и културног посленика – задатак је којем је, кроз различите програме и активности, ЈУ Музеји и галерије Будве годинама посебно посвећена. Програм овогодишњих „Љубишиних дана“ обухватао је два главна сегмента: представљање књиге „Наши писци, њине ауре“ аутора др Гојка Челебића, и представљање Зборника радова са симпозијума „Стефан Митров Љубиша: интертекстуална интерпретација“.

Завршена дводневна манифестација „Љубишини дани“

Такође је у Спомен дому „Стефан Митров Љубиша“, организационој јединици ЈУ Музеји и галерије Будве која примарно баштини и афирмише сјећање на Љубишу, иначе лоциран у Љубишиној родној кући у Старом граду, током марта биће поново за јавност отворена стална поставка о Љубишиној личности и књижевно-политичком опусу.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner