Збирка Савремени експресионисти и Браћа Боцарић у Модерној галерији „Јово Ивановић“ у Будви

Збирка Савремени експресионисти и Браћа Боцарић у Модерној галерији „Јово Ивановић“ у Будви

У Модерној галерији „Јово Ивановић“ (ЈУ Музеји и галерије Будве) у Старом граду, постављене су двије изложбе:

  • Избор из збирке Савремени експресионисти – велика сала
  • Браћа Боцарић – мала сала

Период трајања изложби је од 13. фебруара до 8. марта 2019. године. Кустошкиња изложбе је Јелена Ђаконовић, историчарка умјетности.

Мехмед Заимовић, лептир који долази, уље на платну, 1972.

Збирка Савремени експресионисти је најзначајнија збирка Модерне галерије „Јово Ивановић“, са дјелима свјетских и домаћих умјетника овог ликовног израза.

Формирана је од радова који су се нашли на првој изложби која је организована у будванској Модерној галерији 1972. године. Тада су била изложена дјела водећих свјетских и домаћих експресиониста, који су своје радове поклонили Модерној галерији након изложбе.

Представљена су дјела Јасеа Табућија, Мартина Бредлија, Бенгта Линдстрома, Франсоа Жислена, Густава Болина, Рожер Едгар Жилеа, Доротеа Арнаиза и Карла Ото Геца. Од југословенских умјетника излагали су Петар Лубарда, Милорад Бата Михаиловић, Љубинка Михаиловић, Предраг Пеђа Милосављевић, Бранко Фило Филиповић, Едо Муртић, Златко Прица, Глигор Чемерски, Ђорђе Ивачковић, Зоран Павловић, Андреј Јемец, Мехмед Заимовић, Јанез Берник и Јован Ивановић.

Истакнути фаранцуски ликовни критичар Жорж Будај је окарактерисао ову збирку као „концизну и квалитетну антологију сликарства које се јавило у Европи послије Другог свјетског рата, умјетника који остају дубоко везани за реалан свијет и проблем наше цивилизације”.

У актуелној поставци је изложен избор из збирке Савремени експресионисти, и представљена су дјела Петра Лубарде, Љубинке Јовановић, Милана Цилета Маринковића, Милорада Бата Михаиловића, Зорана Павловића, Марина Тартаље, Николе Граховца, Бранка Фила Филиповића, Мехмета Заимовића, Јанеза Берника, Густава Болина и Мартина Бредлија.

Шпиро Боцарић, Старац

У малој сали Модерне галерије „Јово Ивановић“ у току је изложба слика Браће Боцарић, Шпира и Анастаса, сликара поријеклом из Будве.

Браћа Боцарић припадају првим школованим сликарима како у Црној Гори, тако и у Босни и Херцеговини, на чијој ликовној сцени су присутни од 1896. године.

Боравили су у Мостару и Сарајеву гдје им се путеви разилазе.

Анастас из Будве одлази у Атину гдје завршава сликарску школу, након чега се настањује на Цетињу и ради као дворски сликар краља Николе. Затим борави у Мостару, Сарајеву, Загребу, Београду, Цариграду, Каиру, Солуну, Скопљу, Суботици, Новом Саду и на крају се настањује у Перасту, гдје умире 1944. године.

Шпиро из Будве одлази у Дубровник па у Венецију, гдје је учио сликарство, да би се у Мостару придружио брату Анастасу. Одатле га пут води у Сарајево, па у Бања Луку у којој је 1941. трагично страдао од стране усташа.

Анастас и Шпиро Боцарић дали су велики допринос развоју ликовне културе и музеологије, посебно зачетку модерне умјетности на почетку XX вијека, не само у Црној Гори, него и на подручју бивче Југославије, а и шире.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner