Значај превенције, информисаности и подршке обољелима од дијабетеса

Прес конференција и панел дискусија на тему „Значај превенције, информисаности и подршке обољелима од дијабетеса“, под покровитељством Министарства здравља Црне Горе, одржала се 26. новембра 2018. године, с почетком у 11 часова, у пуној сали хотела Centreville у Подгорици.

Имајући у виду све већи терет који хроничне незаразне болести носе у нашем друштву, а у складу са Свјетским даном дијабетеса који се обиљежава 14. новембра, овај догађај је посебну пажњу посветио превенцији и лијечењу дијабетеса у Црној Гори, са циљем информисања и упознавања црногорске јавности са проблемом и теретом дијабетеса, начинима превенције и начинима подршке обољелима.

У Црној Гори се свакодневно дијагностикују нови случајеви обољелих од дијабетеса, а регистровано је између 50.000 и 60.000 обољелих, односно, скоро сваки десети или једанаести становник има један вид поремећене гликорегулације.

Догађај је отпочео обраћањем представника министарства и здравствених институција у Црној Гори, који су пружили релевантне информације о стању и условима лијечења дијабетеса у Црној Гори и указали на начине очувања и унапређења здравља.

Испред Министарства здравља Црне Горе, као покровитеља конференције, обратио се секретар министарства Никола Антовић, затим Др Сретен Каварић, директор интерне клинике Клиничког центра Црне Горе, Др Небојша Каварић, директор ЈЗУ Дом здравља Подгорица, Др Ђурђица Остојић, директор Центра за контролу и превенцију незаразних болести испред Института за јавно здравље Црне Горе и господин Сеад Чиргић, директор Фонда за здравствено осигурање Црне Горе.

Под модерацијом водитеља Влатка Стијеповића, одржао се панел на тему “Значај превенције, информисаности и подршке обољелима од дијабетеса”. Учесници панела били су Др Валентина Калинић, интерниста – ендокринолог, испред Савеза дијабетичарског друштва, Др Ениса Пуповић, спец. Интерниста – ендокринолог, испред Савјетовалишта за дијабетес у Дому здравља, Др Драган Ликић, руководилац Регистра за сећерну болест у Институту за јавно здравље Црне Горе, господин Иван Милашевић, предсједник Удружења “Диабетес Подгорица”, дијабетичар и господин Милош Андровић, испред фармацеутске компаније ТБЦ Ново Нордиск.

Панелисити су истакли значај превенције, па затим едукације, самоконтроле и самосвијести обољелих од дијабетеса, који су кључни у смјеру спријечавања многобројних компликација.

Главни закључак са пресс конференције односи се на важност синергије свих здравствених институција у Црној Гори и на предузимање конкретних корака у превенцији и едукацији, како би се међу становницима наше земље отклониле све предрасуде о овом обољењу.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner