Dječije prenemaganje, kako se izboriti sa ovim nepoželjnim ponašanjem?

2018_07_nocna_mora_svakog_roditelja_decije_prenemaganje_i_kako_se_izboriti_952202296.jpg

Ukoliko nešto ne preduzmete, dječije prenemaganje koje je prilično frustrirajuće za roditelje, može da postane svakodnevica. Elizabet Pantlej, ekspert za roditeljstvo, objašnjava zašto se djeca prenemažu i kako možete da promijenite ovaj obrazac ponašanja.

“‘Joguuurt, hoćuuu jogurt’, moj sin je počeo da se prenemaže i baca po podu, a moje strpljenje je polako popuštalo. Dječije prenemaganje me dovodi do ludila. Sa jedne strane ne želim da moje dijete shvati da će takvim ponašanjem dobiti ono što želi, a sa druge strane on nema još ni dvije pune godine pa se pitam da li on ima dovoljno samokontrole da lijepo zatraži šta želi i kako da ga naučim da je stekne.”

Kako bi riješila problem, ova mama se obratila ekspertu za roditeljstvo Elizabet Pantlej.

“Mala djeca znaju šta žele, ali nisu naučila da to ljubazno zatraže. Njihova osjećanja su površna, oni ne razmišljaju o manirima, samo o trenutnim potrebama”, istakla je Elizabet i dala nekoliko savjeta roditeljima koji imaju istu dilemu.

Kako riješiti ovaj problem?

I djeca mlađa od tri godine mogu da nauče da se lijepo ponašaju, jedini problem je to što je potrebno dosta vremena i vježbe. Za to vrijeme treba obratiti pažnju na sopstveno ponašanje. Umjesto da kažete: “Nemoj da se prenemažeš!”, možete reći: “Nije lijepo da tako vrištiš, ako nešto želiš možeš lijepo da pitaš mamu”. Zapamtite, da i načinom na koji ispravljate dječije ponašanje učite djecu kako da se ponašaju.

Elizabet napominje da roditelji treba da izbjegavaju rečenice poput: “Ma šta kažeš?” ili “Reci magičnu riječ”, sa namjerom da nateraju dijete da na drugačiji način izrazi potrebe.

Obratite pažnju

Prenemaganje kao i napadi bijesa imaju određene okidače kao što su: umor, glad, želja za pažnjom ili pretjerana izloženost. Ako uspijete da prepoznate ove okidače prije nego što dovedu do posljedica, tj. do prenemaganja ili napada bijesa, moći ćete i da ih spriječite.

Kada se dijete prenemaže, kod roditelja se javljaju strahovi da će se ono tako uvijek ponašati i da se vjerovatno i ne bi prenemagao ‘da smo mi bolji roditelji’. Umjesto da posmatrate ovo neželjeno ponašanje kao rezultat lošeg vaspitanja, posmatrajte ga kao priliku da naučite dijete kako da bude ljubazno i to ne samo riječima nego i djelima.

“Djeca ne znaju ovo instiktivno, potrebno je da ih naučimo i da sa njima vježbamo”, savjetuje Elizabet.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!