Ishrana beba: Kada je vrijeme za prve mesne kašice?

kasice-beba-6-mjeseci_5ac33853048b0_1220xr.jpg

O pitanju kada odojčad prelaze na čvrstu hranu postoje različita mišljenja, ali većina stručnjaka se slaže da bi majčino mlijeko trebala biti osnovna hrana u prvih šest mjeseci bebinog života.

Što se tiče uvođenja mesa u obroke, to ne bi trebalo biti prije osmog ili devetog mjeseca.

Nije svako meso za bebe, pa je najbolje početi s piletinom i đuretinom. Mnogi će pomisliti i na teletinu, ali struktura ovog mesa je drugačija i ako nije mlada, tako da ne dolazi u obzir.

Priprema

Meso prvo skuvajte tako da u sredini nikada nije crvenkaste boje. Nije u pitanju samo sigurnost zbog mogućnosti trovanja, već beba ne može probaviti slabo termički obrađeno meso. Takođe, dobro je raskuhano meso ostaviti u vlastitom soku.

Meso treba usitniti mikserom i onda ga možete davati pojedinačno ili u kombinaciji sa kuvanim povrćem.

Prerađevine

Mesne prerađevine (salame ili hrenovke) nisu preporučljive za prehranu male djece, jer sadrže nitrate i nitrite.

Higijena

Ostatak od mesne kašice nije dobro ostavljati preko noći u frižideru zato što je došlo do kontaminacije putem kašike. Zato, ako nakon obroka preostane još kašice, najbolje je baciti.

Riba

Što se tiče ribljeg mesa u prehrani odojčadi, mišljenja pedijatara su podijeljena, ali ima onih koji zagovaraju korištenje čistog bijelog mesa koje prethodno treba usitniti i pomiješati sa nekom vrstom povrća.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!