Kako povećati samopouzdanje kod tinejdžera?

dreamstime_xl_51190227.jpg

Da li ste znali da 85 odsto svjetske populacije ima nisko samopouzdanje? Ako vaš tinejdžer ima problema sa niskim samopouzdanjem, dobro je objasniti mu da nije jedini.

Osoba sa niskim samopouzdanjem teško da će uspjeti da ostvari svoje ciljeve i stalno ima tendenciju ka negativnoj perspektivi svijeta. Uglavnom ima negativan stav o sebi i o tome šta će postići u životu.

Sa druge strane, osoba koja ima visoko samopouzdanje jaka je i spremna da se upusti i rizikuje kako bi ostvarila svoje privatne i profesionalne ciljeve. Samopouzdana osoba vodi računa o svom fizičkom, emocionalnom i mentalnom zdravlju. Voli i prihvata sebe sa svim vrlinama i manama baš takvu kakva jeste, jer zna da niko nije savršen. I kao takva, spremna je na svakodnevni rad i usavršavanje kako bi postala najbolja verzija sebe. Otvorena je da voli i prihvata ljubav drugih.

Mnogi ljudi vezuju samopouzdanje za nešto što dolazi spolja kao što je finansijski ili poslovni uspjeh, bračni status, ugled u društvu, spoljašnji izgled…Problem je u tome što se sve ovo vrlo brzo može promijeniti na gore.

Zato je važno da što ranije, još u djetinjstvu postavimo čvrste osnove na kojima počiva samopouzdanje. Odnosno, da počnemo iznutra. Da pomognemo djetetu da osvijesti svoje resurse, talente, šta voli kod sebe, u čemu je dobro.

Međutim, većina nas nije odrasla u porodicama gdje se o samopouzdanju puno pričalo. Ukoliko roditelj nije imao visoko samopouzdanje u djetinjstvu da li može da bude dobar model svom djetetu? Kako pomoći tinejdžeru da poveća samopouzdanje?

Nešto poput “Ma, ja to ne mogu da naučim i uradim”, “Taj plan mi neće uspjeti”, “Nisam dovoljno pametan, lijep, sposoban”, “Niko ne želi da čuje šta ja imam da kažem”…

Prvi korak je da pomognete djetetu da osvijesti pozitivna uvjerenja, odnosno način na koji se obraća sebi. Vremenom, negativne poruke koje su nam upućivali u djetinjstvu postaju naš unutrašnji glas, način na koji se obraćamo sebi. I to najčešće prekornim tonom.

Uvjerenja su stvar izbora, a ograničavajuća uverenja ograničavaju naše izbore.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!