Šta raditi kad vam se dijete plaši mraka

1254733_profimedia0317210982_ls.jpg

Svako drugo dijete se u nekoj fazi odrastanja plaši mraka. Mnogi tu fobiju teško prevaziđu, dok je kod nekih ona samo kratka epizoda.

Istraživanja pokazuju da se taj strah uglavnom pojavljuje oko druge-treće godine, jer se mališanima tada rađa bujna mašta, a još nijesu dovoljno zreli da naprave razliku između fantazije i stvarnosti. Ono što izmišljaju i stvaraju u svojim glavama često je jače od onoga što žive.

Da strah od mraka ne bi dobio ozbiljne razmjere, stručnjaci savjetuju da roditelji nađu način da uvjere djecu kako se noću ništa strašno ne dešava.

Objasnite im da ste vi pored njih dok spavaju, ali samo za svaki slučaj, jer ih svakako niko neće napasti i povrijediti ih. Razgovarajte sa njima o tome šta zamišljaju, kako izgleda njihovo “čudovište iz mraka”, a onda ih uverite da ono ne postoji. Možete da im kažete da će ih, ako budu spavali sa omiljenom plišanom igračkom, ona sve vreme dodatno čuvati.

Važno je samo da ne podlegnete pritisku da tokom noći ostavite upaljeno svjetlo, jer se pri svjetlosti smanjuje lučenje melatonina, a taj hormon je odgovoran za kvalitet sna.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar