Vodeni kesten, idealna sobna biljka

Cvijeće u bašti, na balkonu, u kući , uljepšava i unosi pozitivinu enegiju.  Daje životnom prostoru notu svježine. Osim što su lijepe za oko, biljke imaju višestruku namjenu. Mogu se koristiti u ljekovite svrhe, a neki plodovi  su jestivi. Ako želite da dopunite kolekciju sobnog cvijeća, ili se prvi put odlučujete za kupovinu sobne biljke, evo pomoći.

Izaberite onu koja vam se najviše sviđa. Zatim  se raspitajte koji uslovi vašoj biljki odgovaraju i na koji način treba da se održava. Preporučujemo Vodeni kesten. Biljku koja je sve popularnija za kućno gajenje.

Foto: http://www.cvecarabeoflora.rs

Vodeni kesten karakterističan  je po stablu koje je isprepletano od više pojedinačnih stabljika. Ime ove biljke potiče od jezika koji se govori u Gvajani. Naziva se još i Francuski kikiriki, Saba orah, pumpo… U prirodnom staništu može dostići visinu do 18 metara, a u kućnim uslovima  od 60 centimetara do dva metra. Listovi su zelene boje, prsasto raspoređeni, obično po pet na svakoj dršci.

Cvjet je krem boje, sa uskim laticama koje se otvaraju poput banane. Cvjeta nakon tri godine starosti, doduše rijetko u zatvorenom prostoru. Iako je bujna, biljka Vodenog kestena može se držati u maloj saksiji.

Plod je dug, ovalan, braon-zelene boje. U njemu su smješteni orasi koji su jestivi, a ukusom podsjećaju na kikiriki. Jestivi su i listovi i cvjetovi,  mogu se kuvati kao povrće. U zemlji njihovog porjekla, od plodova se posebnom preradom dobija brašno koje se potom koristi za pravljenje odrećenih vrsta hleba.

Foto: http://www.cvecarabeoflora.rs

Ovu biljku držite na svjetlom mjestu, i izbjegavajte direktno izlaganje suncu, jer može doći do opekotina na listovima. Najbolje bi bilo da saksiju stavite u blizini istočnog ili zapadnog prozora. Temperatura prostorije zimi bi trebala biti minimum 14 stepeni, a ljeti između 16 i 24.

Zimi je u fazi mirovanja, pa se tada manje zaliva. Ravnomjerno zalivanje održava biljku, prekomjerno može dovesti do truljenja. Razmožava se sjemenom i reznicama. Nije osjetljiva na bolesti, a do propadanja dolazi zbog nepravilne njege.

Vjeruje se da Pahira donosi novac i blagostanje, pa je kao takva idealan poklon. Prijatelj koji upravo započinje samostalan posao,  ili mladenci, biće odušnjvljeni ovakvim darom. A i vama bi jedan Vodeni kesten dobro došao, zar ne?

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!