Zašto je sramota ići na psihoterapiju?

Psihoterapija je proces liječenja koji se odvija između psihoterapeuta i pacijenta, to jest pacijenata. Postoji individualna, bračna, porodična i grupna psihoterapija.Čini je niz verbalnih i neverbalnih tehnika koje imaju za cilj poboljšanje mentalnog funkcionisanja ili eliminaciju simptoma mentalnih bolesti.

Svakodnevica i moderan način života primoraju  čovjeka da se prilagodi različitim situacijama. Nekima to ide od ruke dok se neki teže nose sa problemima, stresom i promjenama. Za psihoterapiju se ne odlučuju samo ljudi sa mentalnim oboljenjima, već i oni kojima je potrebna pomoć pri savladavavanju teških perioda u životu, trauma, gubitka bliskih ljudi. Oni se nazivaju klijentima a ne pacijentima.

 

Foto: http://pricajmootome.rs

Strah od osude okoline i etikete “ludaka” čest su razlog zbog kog  se ne traži pomoć. Tada se iz nelagode, tuge i stresa, razvija anksioznost, depresija i teži oblici duhovnih oboljenja. Zašto se danas, u 21. vijeku ne smije pričati o  problemu ove prirode? Ko je ustanovio da je grjeh posjetiti psihologa? Na čemu se temelje mitovi o psihoterapiji?

Okolina će uvijek imati razumjevanje i riječi podrške za pojedinca koji ima oboljenje fizičke prirode. Međutim, kada je u pitanju psihička nelagoda, empatija nestaje. Prisutni su komentari da je to način privlačenja pažnje ili preuveličavanja problema. Tada se pojedinac povlači u sebe, gubi vezu sa spoljnim svjetom i sve je manje uvjeren da će mu biti bolje.

Nerazumjevanje pojmova doprinisi stereotipima, te se psiholog i psihijatar često poistovjećuju. Iako nije sramota posjetiti i jednog i drugog, važno je naglasiti da psiholog svoj rad bazira na komunikaciji sa pacijentom ili klijentom. Riječ je o liječenju kroz razgovor. Psihijatar je sa druge strane, u mogućnosti da prepiše ljekove ukoliko smatra da je potrebno.  

Foto: https://dolcevitamagazine.ro

Ako osjećate promjene koje vam ne prijaju, a sa kojima se ne možete sami izboriti, imate pravo, slobodu i obavezu prema sebi da potražite pomoć. Na koji način ćete to uraditi, na vama je. Evo kada je poželjno obratiti se stručnom licu koje će  prepoznati vaše stanje, razumijeti vaše emocije i pomoći vam:

  1. Stalno ste zabrinuti i od svega očekujete najgore
  2. Odnosi sa bliskim ljudima su narušeni
  3. Doživjeli ste traumu sa kojom ne možete da se nosite
  4. Često imate glavobolju i  pad imuniteta
  5. Bilježite slabe rezultate na poslu
  6. Destruktivni ste do sebe i druge
  7. Stanje se ne popravlja uprkos vašim i naporima vaših bližnjih

Psihoterapeut će vam pomoći da razumijete vaše stanje. Naučiće vas kako da se nosite sa neprijatnom situacijom. Psihoterapija se sastoji od seansi, koje mogu biti jednom ili više puta nedeljno,  nekoliko puta u mjesecu…Ovo određuje psihoterapeut kada ocjeni koji tempo vam odgovara. Trajanje seansi je individualno i varira od osobe do osobe.

Foto: http://www.ivanogrizovic.rs

Mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko. Nije malo onih koji vjeruju da mentalne smetnje dovode do fizičkih oboljenja. Psihoterapija može poboljšati kvalitet života, unaprijediti vaše odnose sa drugima i naučiti vas da živite život, a ne brige i strahove.

Naučite da volite sebe. Imajte na umu da je to najvažnija stvar na svijetu. Jer znate kako kažu: “Onaj ko je zadovoljan sobom, zadovljan je i svim ljudima”.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!