Volim Crnu Goru, to sam rekao bezbroj puta do sada

a8e425bd-f322-4824-9e52-b95795b9cf96_large.jpg

Izložbom skica čuvenog italijanskog kreatora visoke mode Renata Balestre, u pomorskom muzeju u Tivtu, svečano je otvoreno prvo modno poglavlje “Internacionalni modni festival Porto Montenegro 2018”.

Projektom nazvanim “Moda je kultura” predstavljeno je 80 Balestrinih skica kostima rađenih za opere “Pepeljuga”, “Royenkavalijer”, “Turandot” ali i skice haljina i uniformi rađenih za ples, revije i filmove.

Pored skica predstavljene su i haljine posebne nijanse plave nazvane “Blu Balestra”, a nakon otvaranja čuveni kreator je u razgovoru za Vikend novine otkrio više o samom projektu, novoj kolekciji, ali i odmoru u Crnoj Gori.

Veliki kreator tokom trajanja modnog festivala sa kćerkom boravi u hotelu Regent u Porto Montenegro, a posebno ističe da mu prija boravak u Crnoj Gori.

“Sjećam se kada smo prošle godine radili intervju u Kotoru, na smotri mode. Nakon toga sam boravio u Regentu na odmoru. Ovdje su svi jako ljubazni, moderni, čini mi se da je ovo najbolji hotel ovdje i osjećam se kao kod kuće, baš su me razmazili, a ja sam jako srećan što me tako tretiraju. Volim Crnu Goru, to sam rekao bezbroj puta do sada”, kazao je VN vidno raspoloženi dizajner.

Kako je istakao tokom otvaranja manifestacije, “svaka skica predstavlja različite aspekte moje karijere”, a izrada skica je nešto što sa lakoćom radi, čitavog života.

“Srećom, nevjerovatno mi je lako da skiciram. Sjećam se kada je trebalo da uradim kostime za operu u Parmi. Na sastanku sa direktorom predstave, rekao mi je: ‘Okej, uzećemo vaše skice, ali, kako vam se dopada bina? Koliko vam treba da odradite binu, jer arhitektama i scenskim dizajnerima će biti potrebni mjeseci i mjeseci da sve pripreme kako vam bude odgovaralo. Koliko treba da sačekamo?’ Ja sam rekao: ‘Ni minuta’ i pružio mu skicu. Vidite, dok smo pričali, ja sam crtao. Prosto uživam u tome i to stalno radim. Moj noćni stočič je prepun tabaka papira sa skicama. To radim pred spavanje ujutro kad ustanem, pa zapisujem”, pojašnjava on.

Ova mini izložba prva je takve vrste, tvrdi Balestra, jer je u Italiji prošle godine predstavljena u punoj snazi, sa čak 800 skica. A nakon Crne Gore, karavan se seli za Monte Karlo, u istom sastavu, kao i u Italiji.

“Ovo je prva mala izložba. Sa velikim izložbama (od oko 800 skica) počeo sam u oktobru u Italiji, u Monci. Nakon ovoga idem za Monte Karlo. Ono što je jako bitno istaći je da će neke biti na aukciji kod Christie’s, najveće aukcijske kuće na svijetu. Novac od prodaje doniraću u dobrotvorne svrhe”, otkriva poznati Italijan, kojem, ni sa nevjerovatnih 94 godine inspiracija ne posustaje.

“Inspiracija je emocija, a ono što dizajniram refleksija je života danas. On se mijenja, kao i civilizacija i kultura. Morate biti slojeviti, privići se na kulturu, drugačiji način života i samim tim dizajnirati u vremenu u kojem živite. To je uvijek izazov, ali dok god ste uspješni nema brige”, kroz smijeh priznaje Balestra, koji uveliko radi na novoj kolekciji.

“Uvijek radim na novoj kolekciji. Prije par mjeseci smo prikazali nove kolekcije visoke mode, u januaru i julu. Naredna je u januaru naredne godine. Neću vam ništa više reći jer sam u svojim ludim kreativnim trenucima stvaranja”, tajnovito zaključuje razgovor čuveni modni mag.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!