Istanbul: Za 9 mjeseci, 9 miliona turista

#Istanbul

Više od devet miliona stranih turista posjetilo je Istanbul u prvih deset mjeseci ove godine, podaci su Ministarstva kulture i turizma Turske.

Najviše turista iz Njemačke, Irana, Saudijske Arabije... (Pixabay)

Ministarstvo je objavilo izvještaj u kojem su sadržani podaci sa aerodroma Ataturk i Sabiha Gokcen, kao i luka Haydarpasa, Pendik, Tuzla, Zejtinburnu, Ambarli i Karakoj.

Prema tim podacima, Istanbul je od početka godine posjetilo više od 9,1 milion stranih turista. U istom periodu prošle godine broj stranih turista iznosio je 7,8 miliona.

Zabilježen je porast od 16 posto kada su u pitanju strane posjete Istanbulu.

Samo u oktobru ovaj grad posjetilo je više od 1,1 milion stranih turista, što je u odnosu na isti period prošle godine, kada je Istanbul posjetio 790.951 turist, rast za 42 posto.

Veliki broj turista i iz Rusije (Pixabay)

Podaci iz 2017. godine približni su onima iz 2015. kada je taj grad posjetilo 10,7 miliona turista.

U prvih deset mjeseci ove godine Istanbul su najviše posjećivali turisti iz Njemačke, zatim Irana, Saudijske Arabije, Iraka i Rusije. Nakon Rusije slijedi Velika Britanija, Francuska pa Amerika.

Zabilježeno je i povećanje broja turista iz Rusije, u odnosu na isti period prošle godine, za oko 64 posto. Zabilježen je i porast turista iz Kine u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!